Σάλος από δήλωση ΠτΔ για ΑΟΖ κατεχομένων - Οι αντιδράσεις

Αναστάτωση και προβληματισμό στο εσωτερικό μέτωπο, έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το τι θα πρέπει να πράξουν αν θέλουν όντως να προστατεύσουν τα «δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τ/κ στην «ΑΟΖ» που τους αναλογεί.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις κλιμακούμενες απειλές της Άγκυρας και την πρόθεσή της να φέρει τρυπάνι στην Ανατολική Μεσόγειο για παράνομες γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης είπε «οι όποιες απειλές (της Τουρκίας), δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία», για να προσθέσει «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αλλά αυτό, συνέχισε, είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς.

Το πρώτο κόμμα που αντέδρασε από χθές ήταν το ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα η βουλευτίνα του Κόμματος και Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου Μαλά Ειρήνη Χαραλαμπίδου έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook

Τη δήλωση για ενέργειες των Τούρκων «εις όσα τους αναλογούν στην ΑΟΖ των κατεχομένων», σχολίασε μέσω ανάρτησής του στο twitter o Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και καλώντας τον ΠτΔ να ανακαλέσει.

Επικίνδυνη η δήλωση Αναστασιάδη ότι η Τουρκία μπορεί να «επιλέγει να προστατεύει» τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ». Προσκαλεί περαιτέρω παραβιάσεις της ΑΟΖ μας. Ο ΠΤΔ οφείλει άμεσα να ανακαλέσει

— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) January 3, 2018

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανάρτησε στο twitter παλαιότερα δημοσιεύματα στήριξης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ και το Βρετανικό Φόρεϊν Όφις.

Το Foreign Office επαναλαμβάνει τη θέση του για την κυπριακή Α.Ο.Ζ. https://t.co/RcsMUllDJ9
Ο Πρόεδρος Μακρόν στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίαςhttps://t.co/9IW7NxCsEH

— Prodromos Prodromou (@pprodromou) January 3, 2018

Οι Η.Π.Α. στηρίζουν την κυπριακή Α.Ο.Ζ. (Αθήνα 9.84, 12 Ιουλίου 2017)https://t.co/P8gdRDt74g

— Prodromos Prodromou (@pprodromou) January 3, 2018

Μιλώντας στην πρωινή Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο νομικός και πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη Κρις Τριανταφυλλίδης, είπε «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει σήμερα και όχι αύριο από εκεί που βρίσκεται να κληθεί να αποσύρει αυτή τη δήλωση, η οποία δεν ξέρω με ποια δεδομένα και υπό ποιες συνθήκες έγινε. Στην ουσία, συνιστά ‘‘κούρεμα’’ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως το 2013 ο κ. Αναστασιάδης συμμετείχε στο κούρεμα της κυπριακής οικονομίας, με αυτή του δήλωση έχει κουρέψει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και εκτός πάσης κοινής και νομικής λογικής να καλεί την Τουρκία, η οποία κατέχει παράνομα σχεδόν το 40% της Κύπρου, να επέμβει για να προστατεύσει ανύπαρκτα δικαιώματα, τα οποία ανήκουν μόνο σε κράτη, δηλαδή την ούτω καλούμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Είναι αδιανόητο ο ΠτΔ που ορκίστηκε το 2013 για να προστατεύσει το Σύνταγμα και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδικεί σε λίγες βδομάδες να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού, να βρίσκεται στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να καλεί ουσιαστικά την Τουρκία να προστατεύσει παράνομα, ανύπαρκτα δικαιώματα, ενός ανύπαρκτου ψευδοκράτους».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης έκανε και σχετικό tweet για το θέμα:

#CyprusProblem κ ΠτΔ Απαραδεκτη η δηλωση σας να καλέσετε την Τουρκια να επεμβει στην ουτω καλουμένη ΑΟΖ του ψευδοκράτους.ΔΕΝ υπαρχει τετοια οντοτητα.Το 2013 συμμετείχατε στο οικονομικο κουρεμα.ΜΗΝ κουρέψετε τωρα και την Κυπριακη Δημοκρατια.

— ChrisTriantafyllides (@TriantaCY) January 3, 2018

Στο πλαίσιο της ίδιας ραδιοφωνικής εκπομπής, ο νομικός και πρώην Βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης είπε «ήταν ένα εκπληκτικό λάθος και μια προχειρότητα. Ήταν μια απάντηση που δόθηκε στο πόδι, χωρίς να γίνεται απόλυτα αντιληπτό το τι ήθελε να υποδείξει. Στο τέλος αντιλήφθηκε ότι μιλούσε για ένα παράνομο κράτος. Αυτή θα έπρεπε να ήταν εξαρχής η απάντησή του».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και για τη βόρεια περιοχή, ζητώντας ουσιαστικά από την παράκτια χώρα, την Τουρκία, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα