Επιβεβαίωση «δικοινοτικής επιστολής» για κεκτημένο στα κατεχόμενα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κ. Γιούνκερ, σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), επιβεβαιώνει την υποβολή δικοινοτικού εγγράφου -από τους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής κοινότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και της τουρκοκυπριακής κοινότητας Οζντίλ Ναμί (Φθινόπωρο του 2015)- με αίτημα την ενημέρωση και προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου.

Συγκεκριμένα, κατόπιν γραπτής ερώτησης του κ. Μαυρίδη, η Επιτροπή ενημερώνει ότι:

«Το φθινόπωρο του 2015 οι δύο κοινότητες συνέστησαν «δικοινοτική ad hoc

επιτροπή προετοιμασίας για την Ε.Ε.» ώστε το μελλοντικό τουρκοκυπριακό, συνιστών κράτος να προετοιμαστεί καλύτερα για την εφαρμογή του κεκτημένου της Ε.Ε. κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος. Το έργο της δικοινοτικής ad hoc επιτροπής ανεστάλη κατόπιν της διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017». Η Επιτροπή ενημερώνει, επίσης, ότι «το κοινό έγγραφο των δύο διαπραγματευτών επεσήμανε τομείς προτεραιότητας στους οποίους η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου ζητείται από την πρώτη στιγμή της έναρξης ισχύος μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος».

Σημειώνεται ότι η Ευρ. Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Κ. Μαυρίδη «να μας παραδώσει το προαναφερθέν έγγραφο που είναι αντικείμενο δημόσιου ενδιαφέροντος».

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση του δικοινοτικού εγγράφου, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε:

«Πρόκειται για σοβαρό πολιτικό ατόπημα με προεκτάσεις. Στην Ε.Ε. συμμετέχουν κράτη μέλη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν συμμετέχουν κοινότητες, ούτε συνιστώντα κρατίδια. Η επιστολή από τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, δυστυχώς με δική μας συναίνεση ή πρωτοβουλία, αντιβαίνει προς την έννομη τάξη της Ε.Ε. και εύλογα εξωθεί την τουρκική πλευρά σε προσδοκίες και αιτήματα που κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε. δεν θα επέτρεπε, ούτε θα ανεχόταν. Στην Κύπρο, η Κυπριακή Κυβέρνηση επικεντρώνεται σκόπιμα στο ενδεχόμενο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου από την πρώτη μέρα σε περίπτωση λύσης, αλλά, δυστυχώς, μας έμεινε η «δικοινοτική επιστολή» και ο Οζντίλ Ναμί που θεωρεί δικαίωμά του να επικοινωνεί απευθείας με την Ευρ. Επιτροπή ως εκπρόσωπος οντότητας συνιστώντος κρατιδίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα