Σαμπάχ: Συνομοσπονδία ή δύο κράτη στην Κύπρο

Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να θέσει πλέον ως προτεραιότητα της την αναγνώριση των κατεχομένων, εξέφρασαν Τούρκοι ειδικοί, προτείνοντας ως δεύτερη λύση μια μορφή συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής «Daily Sabah», ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου εγγύς Ανατολής των κατεχομένων Χουσεΐν Ισικσάλ, επέκρινε τη στάση των Ε/κ και ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ βρίσκονται υπό καθεστώς αθέμιτης διεθνούς απομόνωσης και εμπάργκο. «Παραδόξως, η μόνη εναλλακτική λύση που αφήνεται

γι' αυτούς, είναι να δεχτούν τα απαράδεκτα πολιτικά αιτήματα της Ελληνικής Κύπρου και να σχηματίσουν μια ομοσπονδία», ανέφερε.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι ασύμμετρες και η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιπροσωπεύει ένα αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ και δεν υπάρχει καμία πίεση για διευθέτηση», συμπλήρωσε. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε νέες εναλλακτικές λύσεις και το πώς η Τουρκική Κύπρος θα μπορούσε να σπάσει το αδιέξοδο αυτό».

Τόνισε ότι η τ/κ κοινότητα δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτος της ‘’Ελληνικής Κύπρου’’, η οποία, όπως είπε, χρησιμοποιεί το καθεστώς του μέλους της ΕΕ ως ατού.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δρ Ουγκούρ Εκιντζί, ερευνητής στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) της Άγκυρας, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι «Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αναμένω ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Τουρκική Κύπρος θα λάβουν νέα μέτρα όσον αφορά την εδραίωση και τη διεθνή αναγνώριση».

Ο κ. Εκιντζί εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι έχει πλέον εξασθενήσει η πίστη των Τ/κ ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή λύση με τους Ε/κ.

Όσον αφορά τη διευθέτηση στο μοντέλο Γαλλίας-Μονακό, όπου πρότεινε ο «υπέξ» Ερτουγρούλογλου, ο Ισισκάλ είπε ότι δεν είναι ένα τέλειο ή αποδεκτό μοντέλο για τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό.

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα τόσο για την Τουρκία όσο και για τους Τ/κ», ανέφερε.

Ο ίδιος πρότεινε τα μοντέλα της Ταϊβάν ή του Κοσσυφοπεδίου ως τα πιο κατάλληλα για την Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να συζητήσει μια συνομοσπονδία ή μια λύση δύο κρατών στο νησί», είπε.

Για το ίδιο ζήτημα, ο Εκιντζί είπε πως, παρόλο που η σχέση Τουρκίας-ψευδοκράτους είναι παρόμοια με αυτή μεταξύ Γαλλίας και Μονακό όσον αφορά τον ρόλο του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το κοινό νόμισμα και το ελεύθερο εμπόριο, εντούτοις υπάρχουν και δύο επουσιώδεις διαφορές.

«Η Τουρκική Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει ανάγκη την Τουρκία από οικονομικής άποψης, λόγω των επιβληθέντων εμπάργκο», δήλωσε.

Ο Ισισκάλ είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να συζητήσει μια συνομοσπονδία ή μια λύση δύο κρατών στο νησί και ο Εκιντζί πρόσθεσε ότι οι διεθνείς παράμετροι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα