Ρόδος: Ταξίδι στο «νησί των ιπποτών»

Το μεγαλύτερο, αλλά και δημοφιλέστερο νησί των Δωδεκανήσων, η Ρόδος, είναι ένα μικρό κράτος εν κράτει, καθώς στην επικράτειά της ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης θα βρει τα πάντα.

Η καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, με το περίφημο Κάστρο των Ιπποτών, είναι το πρώτο που οφείλει να δει όποιος φτάνει στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Καταπληκτικές παραλίες, τεράστιες ή μικρές σε γραφικούς κόλπους για τους λάτρεις των μεν ή των δε, πολλά χωριουδάκια με άρωμα Ελλάδας,

αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για να μην πλήξετε ποτέ.

Αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρόδος είναι ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή, διαχρονική και σύγχρονη, φαντασμαγορική και απλή. Η Ρόδος θα σας συναρπάσει. Δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης.

Η Παλιά Πόλη της Ρόδου αποτελεί μια παγκόσμια ανεκτίμητη κληρονομιά. Ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός στον κόσμο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Towns) της UNESCO. Προστατευμένη μέσα στο επιβλητικό τείχος της -όριο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν- η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι το «οικόσημο» του νησιού και ένας από τους πολλούς λόγους για να επιλέξετε αυτό το νησί για τις διακοπές σας.

Ο πιο διάσημος δρόμος της Παλιάς Πόλης της Ρόδου είναι η οδός των Ιπποτών, αποκατεστημένη στη μορφή που είχε κατά τον Μεσαίωνα. Στο ψηλότερο σημείο του δρόμου δεσπόζει το επιβλητικό Καστέλο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με τους τεράστιους πύργους του, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Το κοσμικό Μανδράκι είναι η σύγχρονη πόλη της Ρόδου. Στο λιμάνι του Μανδρακίου, πάνω σε δύο ψηλές κολόνες από πωρόλιθο, βρίσκονται τα σύμβολα του νησιού: ο έλαφος και η ελαφίνα. Σύμφωνα με μια παράδοση, κάποτε στη θέση των ελαφιών στο λιμάνι στεκόταν ο Κολοσσός. Τα πλοία έπλεαν κάτω από τα πόδια του και το πέρασμα έκλεινε τα βράδια με αλυσίδα. Στην άκρη του μόλου του λιμανιού υψώνεται το μικρό φρούριο του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 1464-67. Το Μανδράκι είναι εμπορικό κέντρο, με μεγάλα ξενοδοχεία, αμέτρητα καφέ, εστιατόρια, κλαμπ, αλλά και παραδοσιακά σπίτια.

Στο «Ακταίον»

Απέναντι από τα ελαφάκια βρίσκεται ο ανακαινισμένος πολυχώρος «Ακταίον», που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και, μάλιστα, όποια ώρα της ημέρας θέλετε, καθώς παρέχει τα πάντα, από πρωινό έως ποτό αργά τη νύχτα. Ακόμα και παιδότοπο για τους μικρούς ταξιδευτές. Το «Ακταίον» είναι ταυτισμένο απόλυτα με την πρωτεύουσα του νησιού. Εχει ακόμα και φούρνο, το «Ακταίον Bakery», όπου θα βρείτε πολλά και διαφορετικά και, βέβαια, πολύ νόστιμα είδη ψωμιού. Διαθέτει καθημερινά σχεδόν 30 διαφορετικά είδη ψωμιού.

Το πιο δημοφιλές είναι το ψωμί με προζύμι, γιατί θυμίζει πολύ το σπιτικό ψωμί που μπορεί να διατηρήσει κανείς αρκετές μέρες στο σπίτι του. Εκτός από το ψωμί, υπάρχουν πολλών ειδών κουλούρια, παξιμάδια και κριτσίνια που γίνονται εκεί. Ο ζεστός χώρος, η διακόσμηση και η ενέργεια που επικρατεί δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα προκειμένου να φάτε το πρωινό σας και να πιείτε τον καφέ της επιλογής σας, ώστε να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας. Επίσης, μπορείτε να γευτείτε μοναδικά πιάτα με φρέσκα υλικά για το μεσημεριανό σας ή για το δείπνο σας. Τέλος, το «Ακταίον» είναι ο καταλληλότερος προορισμός για το βραδινό ή και απογευματινό ποτό. Απολαύστε ελεύθερα αλλά και υπεύθυνα τα πιο δροσιστικά cocktails.

Στον NOΡ

Σε απόσταση αναπνοής πάνω στη θάλασσα στο λιμάνι, δίπλα από τα ελαφάκια βρίσκεται ο Ναυτικός Ομιλος Ρόδου, ο οποίος αναβαθμίστηκε πλήρως και παρουσιάζει εντελώς ανανεωμένη εικόνα. Σε αυτήν τη νέα τροχιά έχει οδηγό του τον αεικίνητο Ροδίτη επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος θέλησε να βάλει και εδώ τη σφραγίδα του και να επενδύσει σ’ αυτόν τον μοναδικό χώρο.

Ο Ναυτικός Ομιλος Ρόδου είναι ένα εξαιρετικό σημείο, σαν ένα νησάκι μέσα στο λιμάνι. Η έκτασή του είναι περίπου 6.000 τ.μ. Περιτριγυρίζεται από θάλασσα περίπου στις 340 μοίρες και ενώνεται με τη στεριά με μια μικρή λωρίδα γης. Ο μύθος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εκεί βρισκόταν το ένα πόδι του Κολοσσού, στην είσοδο με τα πασίγνωστα ελαφάκια. Οταν κάποιος φθάνει στη Ρόδο με το πλοίο, το πρώτο που βλέπει είναι ο Ναυτικός Ομιλος. Από οποιοδήποτε σημείο του, ο επισκέπτης μπορεί να δει το περίφημο Κάστρο των Ιπποτών της πόλης.

Υπάρχει και πισίνα, που είναι ολυμπιακών διαστάσεων, όπου αθλούνται περίπου 850 παιδιά. Γίνονται προγράμματα κολύμβησης, κανόε-καγιάκ, ιστιοπλοΐας, κωπηλασία, συγχρονισμένη κολύμβηση, υδατοσφαίριση.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισής του ο ΝΟΡ περιλαμβάνει ένα beach bar, όπως επίσης ένα mediterranean all day restaurant. Ακόμα το NOR Club, ένα spiritual bar με περουβιανό φαγητό. Στην προβλήτα στέκεται το fish restaurant αλλά και το yachting service για σκάφη VIP. Επιπροσθέτως, υπάρχει το Nautica Club για πόλο, κωπηλασία, αγώνες κολύμβησης, υπηρεσία εκμάθησης ιστιοπλοΐας και κολύμβησης, ειδικός χώρος spa μασάζ βελονισμού και ρεφλεξολογίας, αλλά και healthy coaching. Επίσης, μία μπουτίκ με επώνυμα ρούχα από πολύ γνωστούς σχεδιαστές και σκάφη που μπορούν να μετακινούν τους επισκέπτες από το ένα σημείο στο άλλο ή από τα ξενοδοχεία τους προς τον χώρο του Ομίλου.

Παραλίες

Τσαμπίκα: Η παραλία της Τσαμπίκας με τη χρυσή άμμο διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται είκοσι έξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου και κάτω από τον βράχο που φιλοξενεί το διάσημο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας της Ψηλής. Η παραλία αναβαθμίστηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια και μεταβλήθηκε σε τουριστικό θέρετρο. Σας προτείνουμε το «Ramal Beach Bar and Restaurant», που προσφέρει τα πάντα, από καφέδες και δροσιστικά κοκτέιλ έως εξαιρετικές επιλογές για πρωινό ή μεσημεριανό φαγητό. Δοκιμάστε το γιαούρτι με τα φρέσκα φρούτα, πολύ περιποιημένο και προσεγμένο. Το service είναι άψογο. Και οι ξαπλώστρες πολύ αναπαυτικές.

Αν αγαπάτε τα γλυκά, ο απόλυτος προορισμός στην παραλία της Τσαμπίκας είναι η «Sea Lily Gelateria», όπου θα σας προσφέρουν παγωτά, βάφλες, πανκέικ, κρέπες και πολλά άλλα επιδόρπια φτιαγμένα από σπιτικά υλικά, εξαιρετικά προσεγμένα, ώστε να θέλετε να ξαναπάτε για να τα γευτείτε και πάλι!

Στην ίδια παραλία και το «Monamo Beach Bar &Restaurant» για εξωτική φιλοξενία και εδέσματα που θα κάνουν την παραμονή σας στην παραλία ακόμα πιο ευχάριστη.

Φαληράκι: Το πολύ δημοφιλές Φαληράκι της Ρόδου είναι αγαπημένος προορισμός τόσο για τους νεαρούς Ελληνες όσο και για τους αλλοδαπούς τουρίστες. Πολλά ντεσιμπέλ στη μουσική, υψηλή αδρεναλίνη, θαλάσσια σπορ, κοκτέιλ, πίστες carting και bungee jumping και ένα από τα μεγαλύτερα Aqua park της Μεσογείου για διακοπές σε έντονους ρυθμούς. Σας προτείνουμε να καθίσετε στο καινούργιο «Syrah Beach House Project», που έχει γίνει για να καλύψει κάθε ανάγκη των νέων που φθάνουν εδώ και θέλουν να περάσουν αξέχαστα και μοναδικά.

Αγάθη: Υπέροχη, νωπή άμμος σε μια όμορφη, προφυλαγμένη και άνετη παραλία, που βρίσκεται 38 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρόδου, κοντά στο χωριό Χαράκι. Με σμαραγδένια νερά, έχει υποδομή με ταβέρνες και ξαπλώστρες στην παραλία. Προτιμήστε το καινούργιο «Agathi Sand Beach Restaurant», όπου θα νιώσετε την αναβάθμιση της παραλίας, σ’ έναν προσεγμένο χώρο που σέβεται τον επισκέπτη του στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ιαλυσσός: Μεγάλη ανοιχτή παραλία με μεγάλα βότσαλα και νερά που βαθαίνουν απότομα. Ωστόσο, μόλις μπείτε στο νερό θα συναντήσετε άμμο. Είναι κατάλληλη για εκείνους που αγαπούν τα παιχνίδια στα κύματα, το σέρφινγκ, όχι ιδανική για μικρά παιδιά, εξαιρετικά καθαρή. Το κύριο προτέρημά της είναι ότι από εδώ μπορείτε να δείτε καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Σας προτείνουμε να καθίσετε στο «Amalfi Coast Restaurant Beach Bar», όπου η φιλοξενία είναι γνήσια ελληνική με πολλαπλές επιλογές. Από πολύ περιποιημένους καφέδες έως μοναδικά γλυκά και γκουρμέ επιλογές για τους πιο απαιτητικούς. Ακόμα και υποδομές με τζακούζι υπάρχουν εδώ για να χαλαρώνετε ενώ πίνετε το ποτό σας.

Λίνδος: Δεν γίνεται να πάτε στη Ρόδο και να μην επισκεφθείτε την πανέμορφη Λίνδο, που αποτελεί τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την αρχαία ακρόπολη της Λίνδου, ένα από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα της αρχαιότητας, που περιστοιχισμένη από τα τείχη των ιπποτών στέκεται στα 116 μ. πάνω από τη θάλασσα. Εδώ θα θαυμάσετε τον εντυπωσιακό δωρικό ναό της Λινδίας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ. Το χωριό της Λίνδου, χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο, παραμένει το πιο δημοφιλές στο νησί. Μέσα στη γραφική πόλη θα βρείτε πάρα πολλά καταστήματα για να ψωνίσετε τοπικά προϊόντα και σουβενίρ ή να φάτε και να πιείτε. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην πανέμορφη παραλία της μέσα στον κόλπο St. Pauls, στον Αγιο Παύλο, με μοναδική θέα από ψηλά, απόλυτα γραφική, με ένα εκκλησάκι (του Αγίου Παύλου) δίπλα της που προσθέτει πολύ στο χρώμα και τη μοναδικότητά της, αλλά και στην κεντρική παραλία της Λίνδου.

Πηγές της Καλλιθέας: Απολαύστε την εξαιρετική αρχιτεκτονική και τα κρυστάλλινα νερά στο πλήρως αποκατεστημένο και αισθητικά ανακαινισμένο «Kallithea Springs» και χαλαρώστε σε έναν καταπληκτικό χώρο αναψυχής για καφέ, ποτό και φαγητό σε έναν μοναδικό κόλπο φυσικής ομορφιάς.

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες

Η Ρόδος είναι συνυφασμένη με το δάσος με τις πεταλούδες της. Σε ένα καταπράσινο φαράγγι, μήκους περίπου ενός χλμ., υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με «ζητιές», δέντρα που μοιάζουν με πλατάνια. Η μυρωδιά του χυμού που εκκρίνουν προσελκύει εκατομμύρια πεταλούδες του είδους Panaxia quadripunctaria, με τις χαρακτηριστικές τέσσερις πορτοκαλί βούλες σε κάθε φτερό. Ενας παράδεισος, τον οποίο θα επισκεφθείτε με προσοχή και σεβασμό στη φύση, για να μην τρομάξετε τις πεταλούδες.

Για φαγητό στο Περιγιάλι

Περίπου 30 χλμ. από τη Ρόδο και τρία χλμ. από το χωριό Αρχάγγελος βρίσκεται το λιμανάκι της παραλίας των Στεγνών. Θα βρείτε πραγματικά παραδοσιακή κουζίνα στην ταβέρνα «Περιγιάλι», που είναι ιδανική επιλογή για καλό φαγητό. Ο ιδιοκτήτης και το προσωπικό θα προτείνουν τους καλύτερους μεζέδες, σε φιλική ατμόσφαιρα. Εμπιστευτείτε τους. Απολαύστε το χειροποίητο ψωμί, τα φρέσκα ψάρια στο τηγάνι ή τη σχάρα, τη μεγάλη ποικιλία με μεζέδες. Η σπεσιαλιτέ τους είναι τα ροζέττια, μικρά πεντανόστιμα ψάρια, που σερβίρονται σε μια παραδοσιακή πατροπαράδοτη συνταγή, μαζί με μια μοναδική πάστα από σκόρδο αναμεμιγμένη με τσιγαρισμένο λάδι από το τηγάνισμα των ψαριών. Φημισμένο πιάτο, μοναδική επιλογή που θα τη θυμάστε ως αναλλοίωτη γευστική εμπειρία (Περιγιάλι, Στεγνά, τηλ. 2244023444. Ανοιχτά 11:00-24:00).

Πού θα μείνετε

«Rodos Palace Hotel»: Αληθινή εμπειρία πέντε αστέρων

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Ρόδου, το πολυτελές πέντε αστέρων «Rodos Palace», βρίσκεται στην περιοχή Ιξιά, μπροστά στην παραλία, κοιτάζει το Αιγαίο και προσφέρει στους επισκέπτες του μια αληθινή εμπειρία διαμονής. Ενα θέρετρο διακοπών, που διαθέτει δωμάτια, σουίτες, προσεγμένες στην παραμικρή λεπτομέρεια, πέντε εξωτερικές πισίνες, τέσσερα εστιατόρια, μπαρ και διάφορα lounge, αλλά και 14 κτίρια, όπου στεγάζονται ευρύχωρες σουίτες με κήπο και ιδιωτική πισίνα. Θα εντυπωσιαστείτε από το πολύ σύγχρονο ντιζάιν. Είναι κατάλληλες για οικογένειες και ζευγάρια που αναζητούν ιδιωτικότητα και πολυτελείς ανέσεις.

Επίσης, στον 20 ορόφων εντυπωσιακό πύργο και στους τελευταίους ορόφους του βρίσκονται τα ανακαινισμένα δωμάτια και οι σουίτες με εξαιρετικής αισθητικής διακόσμηση που παρέχουν στον επισκέπτη τους ό,τι μπορεί να φανταστεί. Δίπλα στον πύργο «Rodos Palace Hotel Tower» βρίσκεται η «Executive VIP suites» πτέρυγα. Οι μονάδες και στους δύο αυτούς χώρους προσφέρουν καλαίσθητη διακόσμηση, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και υπέροχη θέα στη θάλασσα (τηλ.: 2241097222, [email protected], www.rodes-palace.gr).

«Atlantica Dreams Resort»: Μοντέρνο και πολυτελές

Το πολυτελές «Atlantica Dreams Resort» βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία ακριβώς πάνω στην παραλία, με θέα στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Ιδανικό για ζευγάρια και οικογένειες, το «Atlantica Dreams Resort» έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται σε όλους. Το θέρετρο στοχεύει να θέσει μια νέα ατζέντα στον όρο «μοντέρνες πολυτελείς διακοπές», τροφοδοτώντας τις αισθήσεις και κάνοντας όλους να νιώθουν χαλαροί και αναζωογονημένοι.
Το ξενοδοχείο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από αθλήματα έως απολαυστικές περιποιήσεις spa και από ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου έως εκλεκτές γευστικές εμπειρίες. Είτε επιλέξετε ένα δίκλινο, οικογενειακό δωμάτιο ή σουίτα με ιδιωτική πισίνα, σας περιμένει μια αξέχαστη εμπειρία διακοπών. Γεννάδι, τηλ.: 2241440570 www.atlanticahotels.com

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
ροδος, ταξιδι, το νησι, beach bar, bungee jumping, ελλαδα, world, unesco, πιείτε, ομιλος, νέα, beach, club, fish, yachting, vip, nautica, spa, sea, παγωτο, κρεπες, aqua, house, project, χλμ, coast, Ακρόπολη, τηλ, hotel, αιγαιο, κινηση στους δρομους, αθηνα, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, η ημέρα της γης, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, διακοσμηση, nautica, αδρεναλινη, γλυκα, θαλασσα, μουσικη, νησι, ξαπλωστρες, ξενοδοχεια, παιχνιδια, πλαισιο, ρουχα, φρουτα, ψαρια, ψωμι, ωρα, aqua, αγωνες, αμμος, αρχαια, αρχιτεκτονικη, αρωμα, ατζεντα, ατμοσφαιρα, βραδια, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, γινονται, γιαουρτι, δασος, δεντρα, δειτε, δρομος, δωματια, υπαρχει, ενεργεια, εξι, επωνυμα ρουχα, επωνυμα, εστιατορια, ζευγαρια, ζωη, ιδια, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεα, θαλασσια σπορ, θυμιζει, εικονα, καγιακ, κυματα, κουζινα, κοκτειλ, κτιρια, κωπηλασια, λαδι, μασαζ, μεζεδες, μικρο, μοιρες, μορφη, μπανιο, μπορειτε, μυθος, νερο, νυχτα, νωπη, ξενοδοχειο, παντα, οδος, ομιλος, ομπρελες, ομορφη, οπωσδηποτε, παγωτα, παιδια, πισινα, πιατα, πιείτε, πισινες, πλοια, πλοιο, προγραμματα, πρωινο, συμβολα, σκαφη, σκορδο, συνταγη, σουιτα, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, σφραγιδα, ταβερνες, ταβερνα, τηγανι, τηλ, τειχη, τρια, υδατοσφαιριση, υψηλη, φυση, φτανει, χλμ, χρυση, χρωμα, ομορφα, αλυσιδα, beach, bungee jumping, club, coast, δωματιο, ειδη, fish, house, hotel, ιδανικο, beach bar, κηπο, κοιλαδα, κολοσσος, μπροστα, ποδια, ποτο, ροδο, spa, σχαρα, υλικα, unesco, υπεροχη, vip, yachting
Τυχαία Θέματα