Ρενάτα Ζόμερ στην Άγκυρα: «Μπουχτίσαμε με την Τουρκία»

Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι 28 και όχι 27 εξέφρασε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Ρενάτα Ζόμερ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας μέρας των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sigma Γιάννο Χαραλαμπίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα, η Ρενάτα Ζομέρ, η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και να μην εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο

και ταυτοχρόνως να δίνει έμφαση στο θέμα της ενέργειας και να αξιώνει άνοιγμα του σχετικού ενταξιακού κεφαλαίου, αλλά να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ. «Έχουμε μπουχτίσει με αυτή την τουρκική στάση», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι δυνατό, παρατήρησε, για την έκδοση visas προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγράφεται ότι ανήκουν στην «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου».

Αυτό που υπάρχει, είπε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πρέπει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει η Τουρκία.

Για το χατίρι των Τουρκοκυπρίων

Η θέση της κ. Ζόμερ ήταν απάντηση προς τις θέσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του εξέδωσε επί τη NAFTEX της συμφωνίας της Άγκυρας με το ψευδοκράτος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι σε απομόνωση, παρότι είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η πηγή της διχοτόμησης δεν είναι το 74, αλλά το 63 και το 64 όταν οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν από το κράτος και από τα σπίτια τους, τούς Τουρκοκυπρίους. Εάν, παρατήρησε, επανέλθουν οι Ελληνοκύπριοι στις συνομιλίες και έχουν καλή πρόθεση το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εντός του 2015.

Είχαν την ευκαιρία…

Επί του ιδίου θέματος, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κίρκος υποστήριξε ότι, υπάρχει και ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θέση του Συμβουλίου ότι η Τουρκία υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όταν μάλιστα ηγέρθη θέμα από Τούρκους βουλευτές για τη μη παρουσία των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωβουλή, ο κ. Κύρκος σημείωσε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δώσει το δικαίωμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές αλλά δεν το άσκησαν διότι δεν τους επέτρεψε η Τουρκία και οι λεγόμενες «Τουρκοκυπριακοί Αρχές». Εάν , είπε, συμμετείχαν, θα μπορούσα να εκλέξουν δυο ευρωβουλευτές και να είναι εδώ μαζί μας.

Οι έποικοι

Επειδή ελέχθη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι 300 χιλιάδες, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα στα κατεχόμενα και ότι οι 300 χιλιάδες στους οποίους αναφέρεται η τουρκική πλευρά συνιστούν εποίκους και ότι η παρουσία τους στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, αφού η πλειοψηφία εδάφους και πληθυσμού προς του 74% στο βορρά ήταν ελληνοκυπριακή κατά 88% περίπου.

ΕΕ: Σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ στην Τουρκία Μπέλα Ζομπάτι υποστήριξε ότι υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ για την αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ και ότι θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΕ τόνισε υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για μια τελική λύση του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα