Ρεκόρ 8ετίας για τον δανεισμό επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

Ελαφρά επιτάχυνση παρουσίασε τον Απρίλιο ο δανεισμός των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η αύξηση των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο 2,4% τον Απρίλιο, από την αύξηση 2,3% που σημειώθηκε το Μάρτιο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία Απριλίου κατέδειξαν ότι ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε επίσης ελαφρά κατά 2,6%, λόγω της ταχύτερης αύξησης τόσο του ενυπόθηκου δανεισμού όσο και της γενικής κατανάλωσης.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί από πολύ κοντά την παραχώρηση δανείων στις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης γιατί πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν, να εργοδοτήσουν και να επενδύσουν εάν έχουν διαθέσιμα κεφάλαια, οδηγώντας έτσι την οικονομία προς την ανάκαμψη και τον πληθωρισμό προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας λίγο κάτω από το 2%.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο να μειώσουν τις μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων από 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο του 2017.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συναντώνται την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, με τους αναλυτές να ελπίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα αναφερθεί στα σχέδια του θεσμικού οργάνου της Ευρωζώνης να μειώσει περαιτέρω τις μαζικές αγορές ομολόγων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα