Πυρετός διαβουλεύσεων μετά το μπλόκο Σιούλτς στην Τουρκία

Ο Μάρτιν Σιούλτς μετέφερε χθες την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ στον Βολκάν Μποζκίρ, γεγονός που έχει δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα έντονο διπλωματικό και διαπραγματευτικό παιχνίδι.

Στη Λευκωσία η απόφαση προκάλεσε ικανοποίηση,

Παράταση στην Τουρκία

Το χθεσινό μπλόκο το οποίο έθεσε και επίσημα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, δεν απετέλεσε έκπληξη, καθώς επρόκειτο για τη μεταφορά και δημοσιοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ, η οποία έγινε στις 4 Μαΐου

2016.

Σύμφωνα με τον Δρ Διεθνών Σχέσεων, Γιάννο Χαραλαμπίδη, η απόφαση αυτή δίνει παράταση στην Τουρκία, έτσι ώστε να έχει το περιθώριο να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, στα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Για να γίνει όμως αυτό εφικτό, θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να λάβει τα ξεκάθαρα μηνύματα που της στέλνει το ΕΚ, ότι πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τα συμφωνηθέντα και ότι δε θα γίνει καμιά εξαίρεση για την Τουρκία.

Να θυμίσουμε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή η ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου χρειάζεται συναπόφαση Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσιζε και απέρριπτε την πρόταση της Κομισιόν για άρση των θεωρήσεων εισόδου, τότε δεν θα υπήρχε λόγος για περαιτέρω συζήτηση, σε σχέση με το εν λόγω θέμα.

Αναζήτηση νέας προθεσμίας και οι προθέσεις της Άγκυρας

Παρασκηνιακά έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για εξεύρεση νέας προθεσμίας, μετά την οποία θα παρθεί και τελική απόφαση για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο Μάρτιν Σιούλτς στη χθεσινή του συνάντηση με τον Βολκάν Μποζκίρ έθεσε μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο νέας προθεσμίας για την Τουρκία. Η Deutsche Welle τοποθετεί την προθεσμία αυτή γύρω στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν οι τροποποιήσεις από τους Τούρκους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες είναι εξαιρετικά έντονος στις τοποθετήσεις του, σε σχέση με τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί για να γίνει εφικτή η ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Το δεδομένο ωστόσο είναι ένα: O Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε πολύ καλά τα 72 προαπαιτούμενα, καθώς η συμφωνία έχει τη δική του υπογραφή πάνω.

Το στοιχείο αυτό οδηγεί αρκετούς πολιτικούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ακόμα κίνηση τακτικής από μέρους του Ταγίπ Ερντογάν. Η τακτική αυτή, είναι χαρακτηριστική κίνηση Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να βγει στην επίθεση, όταν επιδιώκει να πετύχει το στόχο του. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν είναι και ξεκάθαρες οι προθέσεις της Τουρκίας παρά τις έντονες δηλώσεις που κάνουν δημόσια Ερντογάν και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Όπως όλα δείχνουν, κύκλοι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προβληματιστεί από τη στάση αυτή και ήδη προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια.

Πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ

Στη Γερμανία θα βρεθούν σήμερα Μάρτιν Σιούλτς και Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, σε μια προγραμματισμένη από καιρό συνάντηση για συμμετοχή σε ένα Ευρωπαϊκό φόρουμ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ενδεχομένως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις να γίνει και μια συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και μια πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει επενδύσει πολλά στη συμφωνία αυτή για καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα