Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συναντήσεις ΠτΔ στις Βρυξέλλες

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις με Μακρόν και Μέρκελ, ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Εμμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και τη Διάσκεψη για την Κύπρο, που αναμένεται να αρχίσει στις 28 Ιουνίου,

στο Κραν Μοντάνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κομμάτι της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων το οποίο θα πρέπει να συνάδει και με τη θέση της Κύπρου ως πλήρες μέλος της ΕΕ. Όπως ενημέρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τη συνάντηση των δυο ανδρών απασχόλησαν και τα ευρωτουρκικά αλλά και οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στη συνεργασία σε στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα.

Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του, για εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς.

Με την Άγκελα Μέρκελ, συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου έγινε μια ανταλλαγή απόψεων ενώ συζήτησαν επίσης ευρωτουρκικά και εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείο στο οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει του ομολόγους του των υπολοίπων 27 κρατών μελών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει Διάσκεψης, ενώ θα γίνει συζήτηση και για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Στις διμερείς επαφές υπήρξαν σαφείς τοποθετήσεις ότι δεν μπορεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την κοινή άμυνα στην ΕΕ, όπως περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέση η ΕΕ να μπορεί να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις, να έχει όλα εκείνα τα αναγκαία μέσα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές, οι οποίες εστιάζονται σε πολλά θέματα, δεν είναι οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, υπάρχουν ασύμμετρες απειλές, υπάρχει το θέμα της τρομοκρατίας. Ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα".

Αύριο στις 09.00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την Τερέζα Μέι και ακολούθως νέα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα