Πυγμή ΗΠΑ, οργή Ρωσίας

«Κατανόηση» στα πυραυλικά κτυπήματα της Ουάσιγκτον δείχνουν Δύση και Τουρκία

Δριμύ «κατηγορώ» της Μόσχας κατά του Τραμπ, για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε Ρώσος Πρέσβης στον ΟΗΕ

Τρεις ημέρες έπειτα από μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα και προκάλεσε σοκ στον κόσμο, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν χθες τα ξημερώματα με 59 πυραύλους Κρουζ-Tόμαχοκ την αεροπορική βάση του Αλ-Σαϊράτ, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Τη διαταγή για την επίθεση έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας, τον κύριο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, που έκανε λόγο για μονομερή «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», ζητώντας παράλληλα τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο και συνεδρίασε χθες το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε χθες πως η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα παραμένει στην ημερησία διάταξη της επόμενης εβδομάδας.

»Όπως μετέδωσε το Interfax, η Ζαχάροβα επισήμανε πως η ρωσική διπλωματία αναμένει όπως ο Τίλερσον δώσει εξηγήσεις για τη στάση της Ουάσιγκτον, μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. «Ας έλθει (στη Μόσχα) και ας μας μιλήσει για τις περίεργες επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε η Ζαχάροβα.

Μεντβέντεβ εναντίον Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνοντας, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ότι με τα πυραυλικά πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ στη Συρία, παραλίγο να φθάσουν «στα όρια της σύγκρουσης με τη Ρωσία». Επιπλέον, στην ανάρτησή του ο Μεντβέντεφ γράφει ότι «με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από τη γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του».

Αναφερόμενος μάλιστα στις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, γράφει: «Κανείς δεν υπερβάλλει ως προς την αξία των προεκλογικών υποσχέσεων. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο ευπρέπειας το οποίο διαδέχεται η απόλυτη δυσπιστία. Αυτό είναι θλιβερό για τις σχέσεις μας που τελικά χάλασαν, αλλά που χαροποιεί τελικά τους τρομοκράτες».

Ρώσος διπλωμάτης: «Άρχισαν οι προετοιμασίες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, αναφερόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε πως η Μόσχα λαμβάνει «απευθείας μηνύματα», που λένε ότι οι προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έχουν αρχίσει και προειδοποιεί πως όσοι ετοιμάζουν την επιχείρηση αυτή θα επωμισθούν όλες τις ευθύνες.

Τη δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους. Ο Ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε επίσης ότι η Δύση, μέσω του σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε στον ΟΗΕ, επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλη την επικράτεια της Συρίας. Ο Σαφρόνκοφ, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, είπε ότι του «προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση», «ιδιαίτερα η ομιλία του Αμερικανού εκπροσώπου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά της Ρωσίας «εκτοξεύθηκαν προσβλητικές εκφράσεις, με ισχυρισμούς ότι καλύπτουμε το συριακό καθεστώς» και πως η ρωσική πλευρά ανταπάντησε λέγοντας ότι αμφιβάλλει αν οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας.

Η διάκριση Γιούνκερ

Σαφή διάκριση ανάμεσα στις επιθέσεις με χημικά εναντίον αμάχων και το προληπτικό κτύπημα Τραμπ επί στρατιωτικού στόχου έκανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. Σε γραπτό του μήνυμα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση των όπλων αυτών θα πρέπει να απαντηθεί και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ ότι τα κτυπήματα ήταν περιορισμένα και είχαν στόχο να αποτρέψουν την περαιτέρω θηριωδία της χρήσης χημικών όπλων». Καταλήγει δε λέγοντας ότι «υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών επί στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων. Οι προσπάθειες να ανακοπεί η κλιμάκωση της βίας στη Συρία και οι διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς ειρήνης θα πρέπει να ενταθούν. Μόνο μια πολιτική μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια έκβαση».

Συναινεί η Μογκερίνι

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκαθάρισε ότι «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, με βάση την εκτίμησή τους το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, και ενημέρωσαν, επίσης, ότι αυτά τα χτυπήματα είναι περιορισμένα και εστιάζονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων».

Η ΕΕ, διαβεβαιώνει η κ. Μογκερίνι, «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και το έργο του OPCW στη Συρία, περιλαμβανομένου του μηχανισμού Κοινών Ερευνητικών OPCW-UN αναφορικά με τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων». Σύμφωνα με την ίδια, «όσοι κριθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ήταν και η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Στήριξη ΗΠΑ από Καναδά

Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία υποστηρίζει και ο Καναδάς. Χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό σημείωσε πως η Οτάβα καταδικάζει κάθε χρήση χημικών όπλων και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως την περιορισμένη και επικεντρωμένη δράση των Ηνωμένων Πολιτειών, για να υποβαθμιστεί η ικανότητα του καθεστώτος Άσαντ να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αθώων αμάχων, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά. Η χρήση χημικών όπλων από τον Πρόεδρο Άσαντ και τα εγκλήματα που το συριακό καθεστώς έχει διαπράξει σε βάρος του ίδιου του λαού του δεν μπορεί να αγνοηθούν», υπογραμμίζει ο Τριντό στη δήλωσή του.

Ιορδανία: «Απαραίτητα τα κτυπήματα»

Εξάλλου η Ιορδανία χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα «απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση» σε μια επίθεση με χημικά όπλα, για την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση. Η χημική επίθεση ήταν «μια απάνθρωπη πράξη... που προκάλεσε ευρύτατες διεθνείς αντιδράσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα.

«Η Ιορδανία το θεωρεί (το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα) απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση στη συνεχιζόμενη στοχοθέτηση αμάχων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ-Μομένι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra. Πάντως η κυβέρνηση της Συρίας αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Ερντογάν: «Δεν αρκούν»

Θετική χαρακτήρισε την επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο είπε πως δεν αρκεί. Σε ομιλία του από το Χατάι, το οποίο συνορεύει με τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Θέλω από εδώ στο Χατάι να δηλώσω ότι βρίσκουμε θετικό το ουσιαστικό βήμα που έγινε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, που διέπραξε εγκλήματα πολέμου με τα χημικά και συμβατικά όπλα. Είναι αρκετό; Εγώ δεν βλέπω να είναι αρκετό». Τούρκοι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν χθες στην Άγκυρα διαμαρτυρία για την επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στο Ιντλίμπ της Συρίας, κρατώντας φέρετρα στους ώμους τους.

Οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες

Όσον αφορά τις απώλειες, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανακοίνωσε τον θάνατο εννέα αμάχων σε γύρω χωριά. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε, από την πλευρά του, πως σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες και πως το αεροδρόμιο «καταστράφηκε σχεδόν πλήρως: τα αεροπλάνα, η πίστα, η αποθήκη καυσίμων και το κτήριο αντιαεροπορικής άμυνας κονιορτοποιήθηκαν». Εννέα αεροπλάνα καταστράφηκαν, υποστήριξε η ρωσική τηλεόραση, μεταδίδοντας εικόνες από τα υπόστεγα και από έναν διάδρομο ο οποίος έφερε μικρές ζημιές.

Κασουλίδης στηρίζει Τραμπ

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το αμερικανικό πλήγμα στη Συρία «δεν εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας, καθώς πρόκειται αποδεδειγμένα για θέμα σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι σύμφωνη με τη θέση των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί το τέλος του εμφυλίου στη Συρία. Η χρήση χημικών όπλων, όπως σημείωσε, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι καταδικαστέο. Παράλληλα, τόνισε ότι όποιοι θεωρηθούν ως υπαίτιοι για την επίθεση με χημικά, οφείλουν να λογοδοτήσουν.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Κύπρος συνέβαλε σημαντικά στις επιχειρήσεις για απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα