ΠτΒ: Άκρως απογοητευτική η στάση Τουρκίας για αγνοούμενους

Άκρως απογοητευτική χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των αγνοουμένων, μιλώντας σε εκδήλωση τιμής στη μνήμη των αγνοουμένων που πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή Τραγωδία.

Την εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής

ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρέτισε, εκτός από την Πρόεδρο της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε στην ομιλία της ότι δυστυχώς η στάση της Τουρκίας υπήρξε και στο ζήτημα των αγνοουμένων άκρως απογοητευτική και προκλητική και εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, αποφεύγοντας να αναλάβει τις βαριές της ευθύνες για το συνεχιζόμενο μέχρι σήμερα έγκλημα.

"Αντίθετα, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, αποκρύβοντας ουσιώδεις πληροφορίες", είπε η κ. Δημητρίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο, το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και θα εντείνει τις πιέσεις προς την Τουρκία μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Τόνισε ότι σταθερός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μέσω συντονισμένων προσπαθειών, με τη στήριξη και των κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και διεθνών οργανισμών, να ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή προς την Τουρκία, προκειμένου να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και εκταφές στις λεγόμενες «στρατιωτικές ζώνες».

"Η εγκληματική στάση της Τουρκίας δεν παραγράφει όμως και τα δικά μας λάθη ή παραλείψεις ως πολιτεία.  Είναι κοινά αποδεκτό πως χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Οφείλουμε λοιπόν να μην μείνουμε μόνο στη δημόσια έκφραση συγγνώμης για ηθική ικανοποίηση των συγγενών, αλλά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επανόρθωση τραγικών λαθών του παρελθόντος", είπε στο χαιρετισμό της η κ. Δημητρίου.

Εξέφρασε την ευχή η θετική ανταπόκριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην πρόσκληση του ΠτΔ για συνάντηση στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, να δημιουργήσει νέα δυναμική τουλάχιστον στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

"Ευχής έργο θα ήταν να δούμε άμεσα να δρομολογούνται και ουσιαστικές εξελίξεις και στο Κυπριακό. Να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες", ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος τέλεσε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και τρισάγιο για τους ανευρεθέντες και ταυτοποιηθέντες. Στον χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου αντιμετωπίζει το ζήτημα των αγνοουμένων όχι μόνο ως έγκλημα πολέμου, αλλά και ως ζήτημα παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως ύβρη "απέναντι στο πρόσωπο του Θεού".

Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν για να πειστεί η κατοχική δύναμη να συνεργαστεί ουσιαστικά για την επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, κάλεσε "τους ισχυρούς της γης" να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, για να συνεργαστεί, δίνοντας πειστικές απαντήσεις που να οδηγήσουν στην εξακρίβωση των αγνοουμένων.

Κατέληξε ότι το Κυπριακό θα λυθεί, όταν λυθεί το ζήτημα των αγνοουμένων, όταν εξακριβωθεί η τύχη κάθε αγνοουμένου θα μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι ως έθνος έχουμε την υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής βαρβαρότητας και την παράνομη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου κράτους μέλους της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους αγνοούμενους αγωνιστές που αγωνίστηκαν με γενναιότητα και σθένος για την ελευθερία και ανεξαρτησία του κυπριακού ελληνισμού, "γεγονός που συνιστά μεγάλη, εθνική και ηθική εκκρεμότητα που οφείλουμε με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε το συντομότερο".

Κοινός στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει μια δίκαιη, συμφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λύση που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα και θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και τη διεθνή νομιμότητα, είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε, επίσης, ότι Αθήνα και Λευκωσία θα συνεχίσουν τις άοκνες προσπάθειές τους για την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, είπε ότι οι μέρες αυτές πρέπει να είναι μέρες θύμησης και περισυλλογής, αλλά και απόδοσης των νενομισμένων τιμών στους ήρωες μας.

Πρόσθεσε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων σε Κύπρο και Ελλάδα αγωνίζονται για να αναγνωριστεί το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους να γνωρίζουν την τύχη των δικών τους, "το οποίο πεισματικά και απάνθρωπα αρνείται η τουρκική πλευρά", όπως σημείωσε.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη των Τ/κ Ερσίν Τατάρ, ο κ. Σεργίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχήθηκε να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προσφώνηση από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, Μαρία Καλπουρτζή.

Ακολούθησε προσκλητήριο σιωπητήριο. Στην εκδήλωση παρέστη ομάδα συγγενών αγνοουμένων από την Ελλάδα η οποία επισκέπτεται για προσκύνημα την Κύπρο.

Δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν τη φλόγα από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Διαβάστε επίσης: 

ΠτΔ για Τατάρ: Τον προτρέπω να δει τι θέλει η πλειοψηφία των Τ/κ

Τατάρ: Επιβολή το πλαίσιο Γκουτέρες - Ζητά αναγνώριση κυριαρχίας

Keywords
Τυχαία Θέματα