ΠτΒ: H ΕΕ κρατά τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση κρατώντας τους πρόσφυγες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στηρίζοντας οικονομικά τρίτες χώρες, που παρέχουν φιλοξενία.

Μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ρόλο και τις πολιτικές των μικρών κρατών στη γεωπολιτική κατάσταση και τις ανθρωπιστικές κρίσεις, στα πλαίσια των εργασιών της 11ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης

στον Άγιο Μαρίνο.

Η Διάσκεψη άρχισε χθες βράδυ με τελετή υποδοχής από το φιλοξενών Κοινοβούλιο του Αγίου Μαρίνου, καθώς και επίσημο δείπνο που παρέθεσα οι Συμπρόεδροι του Γενικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων ή εκπρόσωποί τους από την Ανδόρα, την Κύπρο, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Μάλτα, το Μονακό, το Μαυροβούνιο και τον Άγιο Μαρίνο.

Κατά τη συζήτηση αναφορικά με το ρόλο και τις πολιτικές των μικρών κρατών στη γεωπολιτική κατάσταση και τις ανθρωπιστικές κρίσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί ως επακόλουθο των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτές.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε την απουσία αλληλεγγύης από πλευράς Ε.Ε., προς την Ελλάδα και την Ιταλία, που καλούνται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, αφού άλλα κράτη μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εξάλλου, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. επιλέγει να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση κρατώντας τους πρόσφυγες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στηρίζοντας οικονομικά τρίτες χώρες, που παρέχουν φιλοξενία. Αναφέρθηκε ωστόσο στην ευαισθησία που η Κύπρος επιδεικνύει στην προστασία των εχόντων ανάγκη, δεδομένης και της γενναιοδωρίας που η ίδια δέχθηκε από τη διεθνή κοινότητα μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Επεσήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη που προέκυψε μετά την οικονομική κρίση για επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να δίνει έμφαση στη βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στα πλαίσια αυτά υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών της Ευρώπης, τόσο για την από κοινού παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, με στόχο την καλύτερη διάθεση των υπαρχόντων πόρων.

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Ivan Brajović, που συμμετέχει επίσης στη Διάσκεψη. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού, ενώ ο κ. Brajović τον ενημέρωσε για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα του, καθώς και για τις σχέσεις του Μαυροβουνίου με τις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, την οποία η Κύπρος, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστηρίζει και είναι πρόθυμη να προσφέρει την προενταξιακή της εμπειρία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα