Πτήση τουρκικού CN-235 στη νεκρή ζώνη – «Θα παραμείνουμε στη Δένεια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος με δυνατότητες κατασκοπείας και ηλεκτρικού πολέμου έκανε κύκλους σε δύο διαφορετικές περιοχές πάνω από τη νεκρή ζώνη, μέσα σε ένα 24ωρο, θέτοντας σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ το ένα από τα δύο περιστατικά σημειώθηκε χθες Πέμπτη 18/5 στην πολύπαθη Δένεια, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να αποθανατίσουν τις ύποπτες κινήσεις του τουρκικού αεροσκάφους με τα κινητά τους.

Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει το

περιστατικό της Δένειας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, αποκάλυψε πως προηγήθηκε άλλη μία τουρκική πτήση στην περιοχή Γερίου, την Τετάρτη 17/5.

Μαρτυρία κατοίκου της περιοχής αναφέρει «Τούρτζικο ήρτεν έδωκεν ενα γυρό πάνω που την Δένεια τζαι φεύκει πάει ποτζί». Ενώ μια άλλη μαρτυρία από αυτόπτη μάρτυρα λέει «Ρε εννα το προσγειώσει ναμπου λωαρκαζει;  Εν αεροπλάνο τουρτζικο τζαι εν ο δεύτερος γύρος που κάμνει».

Από την μεριά του ο Κοινοτάρχης Δένειας, Χρηστάκης Παναγιώτου, δήλωσε πως «από το 1974, δεν υπήρξε ποτέ αεροσκάφος που να πέταξε πάνω από τη Δένεια, γιατί είμαστε στη Νεκρή Ζώνη. Πράγματι αυτό το αεροπλάνο, έκανε 5-6 βόλτες πάνω από το χωριό σε χαμηλό ύψος και μετά προχώρησε μέσα στο κέντρο της νεκρής ζώνης, και έμεινε περίπου για μια ώρα».

Ο κ. Παναγιώτου ζητά από την Ειρηνευτική δύναμη να αναλάβει επιτέλους το ρόλο της λέγοντας ότι «Φαίνεται τα Ηνωμένα Έθνη είναι σε λανθασμένο δρόμο με το να προσπαθούν με αυτό τον τρόπο την επαναπροσέγγιση. Η επαναπροσέγγιση γίνεται με σωστά βήματα και όχι να είσαι με τον δυνατό και να επιβάλλεις στον αδύνατο».

Το ΣΙΓΜΑ, στη συνέχεια επικοινώνησε με μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, Γιώργο Γεωργίου, κάτοικο Δένειας, που τράβηξε το βίντεο με το Τουρκικό αεροσκάφος περιγράφοντας την πορεία του αναφέροντας ότι  «Προς το τέλος της υπόθεσης που το βλέπαμε πήγε και έκανε έναν κύκλο πάνω από σκοπιά του τουρκικού στρατού και έπιασε μετά τη γραμμή και κατευθύνθηκε προς την κατεχόμενη Λευκωσία».

Συνεχίζοντας είπε «Αυτό που καταλαβαίνουμε για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών εκεί κάτω είναι μόλις πλησιάσει κάποιος γεωργούς ή κάποιος να πάρει το σκύλο του βόλτα είτε για δουλειά είτε για οτιδήποτε μέσα στη νεκρή ζώνη τρέχουν να τον βγάλουν έξω ενώ οπότε κάνουν οι Τούρκοι την παρουσία τους δεν είναι στην περιοχή τα Ηνωμένα έθνη».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ πρόκειται για πτήση του τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους CN-235. Το αεροσκάφος έχει την δυνατότητα μεταφοράς στρατιωτών, συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου.

Επιπρόσθετα, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε ακόμη ένα παρόμοιο περιστατικό με πτήση τουρκικού αεροσκάφους στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Γερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος που την επόμενη ημέρα πέταξε πάνω από τη Δένεια. Ο Υπουργός ανέφερε πως προχώρησε ήδη σε διάβημα προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα στο ΥΠΕΞ.

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλιμ Σιντίκ, δήλωσε πως είναι ενήμεροι για το περιστατικό που αφορά τούρκικο στρατιωτικό αεροσκάφος στη νεκρή ζώνη και έχει αρχίσει έρευνα αυτή τη στιγμή για να διαπιστωθούν οι ακριβές συνθήκες του περιστατικού της πτήσης. Ενώ μέχρι στιγμής, παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής τοποθεσία του αεροσκάφους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «πρόκειται για μια παράνομη δραστηριότητα από πλευράς της τουρκικής αεροπορίας για να καταγράψουν κάποια δεδομένα σε σχέση με τη νεκρή ζώνη.  Είναι κάτι που από το πρωί έχουμε ενώπιον μας σιγά σιγά όλα τα δεδομένα και το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις ενέργειες που προέβη και στο παρελθόν για ίδια περιστατικά».

Να σημειωθεί ότι, το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παράνομων ενεργειών από την κατοχική δύναμη που επιχειρεί να οικειοποιηθεί την νεκρά ζώνη.  Μόνο σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους στην Δένεια, τούρκοι στρατιώτες παρενόχλησαν Ελληνοκύπριους γεωργούς και προχώρησαν στην παράνομη ανέγερση φυλακίου στη νεκρά ζώνη.  

Οι κάτοικοι της περιοχής παρά τους εκφοβισμούς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τον τόπο τους ενώ την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πιστά στην πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Τέλος, ο κοινοτάρχης Δένειας δήλωσε πως «Πρέπει να ξέρουν και ο τουρκικός στρατός και τα ΗΕ ότι εμείς είμαστε στη Δένεια και θα παραμείνουμε στη Δένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση ότι και να κάνουν.  Όσα αεροπλάνα και να έρθουν εδώ θα μείνουμε».

Δείτε το απόσπασμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα