ΠτΔ:Απέτρεψα το αδιέξοδο στις συνομιλίες μετά το Μον Πελεράν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι τώρα έχουν διασφαλιστεί πολλά και σημαντικά στο τραπέζι των συνομιλιών και για να τα διαφυλάξει απέτρεψε το αδιέξοδο στις συνομιλίες μετά την κρίση στο Μον Πελεράν.

Απόφαση τόλμης και όχι δειλίας ήταν η επιλογή για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό από το σημείο που έμεινε στο Μοντ Πελεράν, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τόνισε

ότι η παράταση του αδιεξόδου θα είχε απρόβλεπτές συνέπειες και θα βάραινε όσους είχαν την ευθύνη να διατηρήσουν το διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές αρχές και αξίες.

Μιλώντας σε δείπνο στη Λευκωσία, προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργου Ντάση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι η επιλογή ήταν μεταξύ της στασιμότητας και περαιτέρω αδιεξόδων ή συντήρησης του διαλόγου.

Mε προαπαιτούμενο όμως, συνέχισε, τις βασικές αρχές, προκειμένου μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και με την ελπίδα ότι η θετική ρητορική που εκφράζει η Άγκυρα θα μετατραπεί σε έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και στήριξης των συνομιλιών, ώστε επιτέλους να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί προοπτικές και προϋποθέσεις διάρκειας και βιωσιμότητας της λύσης.

Σε ομιλία του άλλωστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “τούτες τις ημέρες υπήρξε το δίλημμα είτε να αφήναμε μετά από κάποια κρίση, που δημιουργήθηκε στο Μον Πελεράν να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτα τα τετελεσμένα ή να επαναρχίσει ο διάλογος χωρίς τούτο να σημαίνει ότι μειώνεις ποσώς τις θέσεις που διεκδικείς έχοντας πάντα κατά νου τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ε/κ”.

“Επέλεξα αντί να δω να ακολουθούνται τακτικές και πολιτικές, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα ημερών, αντί να δω να γίνονται ή να “πολιτογραφούνται” ως υπήκοοι του παράνομου καθεστώτος άλλοι 26.500, αντί να δω τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς ,δηλαδή μιας ενδεχόμενης ετυμηγορίας τάχα των Τ/κ για ενσωμάτωση, να μπω στον διάλογο” διευκρίνισε.

“Μπαίνεις στον διάλογο ξέροντας τι πρέπει να υπερασπιστείς και τι πρέπει να διεκδικήσεις” τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι εκείνος που ενέπλεξε την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη λύση ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και συνέχισε λέγοντας ότι "έχουμε κατορθώσει πολλά μέχρι σήμερα.

Έχουμε επιτύχει πολλά μέχρι σήμερα σαν αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έχουμε διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας και ενάσκηση επαγγέλματος, είπε περαιτέρω προσθέτοντας ότι έχουμε διασφαλίσει την πληθυσμιακή αναλογία έτσι ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο ο Ελληνισμός στον μέλλον".

Αναφέροντας ότι "έχουμε διασφαλίσει πολλά και σημαντικά άλλα, ακόμα και βελτιώσεις στις συνθήκες του 60" είπε ότι αυτά είναι και πολλά άλλα που πρέπει να διεκδικήσουμε και διεκδικούμε που δεν ήθελα να διακινδυνεύσω”.

Πρόσθεσε ότι ένα λέω: “Θα τιμήσω την μνήμη αυτού που επαξίως τιμάται σήμερα, θα τιμήσω τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη, θα τιμήσω τη μνήμη του Στέλιου Ιωάννου”.

Αναφερόμενος στον τιμώμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι περιελήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, τον Μάη του 1981 μετά από παρέμβαση και έντονη στήριξη του από τον Στέλιο Ιωάννου.

Είπε ακόμα πως σεμνύνεται να λέει ότι υπήρξε προσωπικός του φίλος και αναφέρθηκε περιληπτικά στην ανθρωπιστική και κοινωνική δράση του Στέλιου Ιωάννου, της συζύγου του Ελλης και των παιδιών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα