ΠτΔ: Στόχος η ενίσχυση και η περαιτέρω θωράκιση οικονομίας

Η έντονη δραστηριότητα που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την οικοδομική επιχειρηματικότητα της πατρίδας μας αποδεικνύει την προσήλωση που επέδειξε η Κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσει η πατρίδα μας να ξεφύγει από τον κύκλο της οικονομικής ύφεσης και να καταστεί ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως "ο στόχος μας είναι να θωρακίσουμε

και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομία, ώστε η πατρίδα μας να κρατηθεί σθεναρά στην πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, που επιτύχαμε όλοι μαζί".

Σε χαιρετισμό του την Παρασκευή στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του ψηλότερου κτιρίου της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πως από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης η Κυβέρνηση υιοθέτησε μια πολιτική "προκειμένου να μπορέσουμε να διανοίξουμε νέες οδούς ευημερίας και προόδου και να ξεφύγουμε από τις δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας".

Επεσήμανε πως "καθ΄ όλη την πορεία της μέχρι τώρα θητείας της, η παρούσα διακυβέρνηση έθεσε ως πρώτιστο μέλημα την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης". Στο πλαίσιο αυτό,είπε, "προχωρήσαμε στη λήψη στοχευμένων μέτρων καταφέρνοντας να προσελκύσουμε επενδύσεις, στις οποίες οφείλεται η έντονη οικοδομική δραστηριότητα και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για οικιστικές μονάδες που σήμερα παρατηρείται".

Πιο συγκεκριμένα, πρόσθεσε, τα μέτρα στόχευσαν στην απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη αδειοδότηση των επενδυτικών έργων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η ταχύτερη χορήγηση αδειών παραμονής σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι αποφάσεις που λάβαμε, με τις οποίες επετεύχθη ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, αφού κατέστη πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό και αφού περιόρισε το φορολογικό βάρος και προσέφερε κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα, πετυχαίνοντας έτσι τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Θέλοντας να ενισχύσουμε την προσπάθεια μας, αλλά και επιδιώκοντας τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, επεσήμανε, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης δώσαμε πολεοδομικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα, με στόχο την επίτευξη μίας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης.

Σημείωσε πως τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν είχαν αυξημένο συντελεστή δόμησης, ενώ διευρύνθηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις ή και αναπτύξεις σε αστικά και περιαστικά κέντρα, όπως επίσης και σε τουριστικές ζώνες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Δήμο Λευκωσίας γιατί αξιοποιώντας τα κίνητρα, δίδει τη δυνατότητα, και μέσα από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για αναπτυξιακά έργα, η Λευκωσία να αλλάζει μορφή.

"Αυτό που οραματίζομαι είναι να δω τη Λευκωσία μια σύγχρονη πρωτεύουσα και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια με τον ζήλο, με σωρεία έργων που σε συνεργασία με τον Δήμο έχουμε σχεδιάσει και πραγματικά θα νιώθουμε περήφανοι γιατί επιτέλους δημιουργήσαμε μια πρωτεύουσα που βασίζεται σε μια ανάλογα σύγχρονη πόλη", ανέφερε.

Πρόσθετα, συνέχισε, καταθέτοντας τη Δήλωση της Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Προεδρίας, δόθηκε ώθηση στην ανάπτυξη δράσεων για τις νεοφανείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα start-ups, οι οποίες ύστερα και από τη σχετική ψήφιση από τη Βουλή των σχετικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και την εισαγωγή παράλληλα ενθάρρυνσης και προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων μέσω του θεσμού των start up visas¨".

Είπε πως η αξιοποίηση των συγκεκριμένων κινήτρων από τις επιχειρήσεις, δημιούργησε νέες επενδύσεις, νέα εισοδήματα και συνεπώς και όπως ακριβώς είχαμε στοχεύσει, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της ύφεσης, τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

"Πέραν τούτων, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Κύπρο, αξιοποιώντας την ίδια στιγμή στο μέγιστο δυνατό βαθμό, διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντίστοιχος είναι και ο στόχος της πρόταση μας που καταθέσαμε αναφορικά με τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων, σχετικών με τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών, της ανάπτυξης, τομείς στους η χώρα μας διαθέτει πολλές δυνατότητες", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η πρόταση μας, σημείωσε, επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης, και θέλω να ελπίζω ότι με τη συνεργασία της Βουλής θα το πετύχουμε, τα νομοσχέδια να γίνουν νόμοι, πράξεις ώστε το κράτος να προσφέρει αυτά που χρωστά στους πολίτες του, στον κάθε φορολογούμενο.

Ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές, η στόχευση των φορολογικών κινήτρων, τα υποστηρικτικά μέτρα του επιχειρηματικού κόσμου, συνέβαλαν στο να εξέλθει η Κύπρος από μία προδιαγραφόμενη πορεία που δεν ήταν η επιθυμητή.

Ακόμη διαβεβαίωσε πως "με την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη συνθηκών, σταθερότητας, σιγουριάς και προοπτικής για το μέλλον, με μόνο μέλημα την ευημερία του λαού μας".

Αναφερόμενος στο κτίριο με την επωνυμία «360» το οποίο θεμελίωσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αναμένεται να προσδώσει νέα όψη και νέα πνοή στο κέντρο της Λευκωσίας και παράλληλα να αναβαθμίσει ποιοτικά τη γύρω περιοχή.

Είπε πως "το 360 απετέλεσε από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού του πόλο έλξης αγοραστών, ενώ οι πωλήσεις διαμερισμάτων που ήδη πραγματοποιήθηκαν, τόνωσαν σημαντικά και τις προσπάθειες των κατασκευαστών και τη ρευστότητα της οικονομίας".

Αναλόγως σημαντικά, πρόσθεσε, "θεωρούνται και τα επιπλέον ποσά που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από φορολογίες και άλλα τέλη, ενώ η άμεση και η έμμεση δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και τον τομέα παροχής υπηρεσιών θα λειτουργήσει επιφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία του τόπου".

Σημείωσε πως "η ανέγερση του 360, η οποία είναι ενδεικτική του δυναμισμού και της ικανότητας που διακρίνουν τον επιχειρηματικό κόσμο της πατρίδας μας, πρόκειται να αναβαθμίσει περαιτέρω τη θέση της Κύπρου και να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη ακινήτων υψηλών προδιαγραφών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα