ΠτΔ: Πέντε έργα αστικής ανάπλασης στην Πάφο

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή εγκαινίων πέντε έργων αστικής ανάπλασης του Δήμου Πάφου.

Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας στην τέλεση των εγκαινίων των πέντε έργων αστικής ανάπλασης της πόλης της Πάφου, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης ή ακόμη έχουν προγραμματιστεί

για το άμεσο μέλλον, αλλάζουν και διαμορφώνουν εξ ολοκλήρου την εικόνα της πόλης.

Και είμαι ευτυχής γιατί πράγματι αντικρύζω μια άλλη Πάφο, μία ανανεωμένη πόλη, ιδιαίτερα καθώς ουδείς δεν προέβλεπε πως με την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η πατρίδα μας, θα ήτο δυνατόν να εγίνετο πραγματικότητα το όραμα χιλιάδων Παφιτών και Κυπρίων ευρύτερα να δουν την πόλη τους να αναγεννάται σε βαθμό που να αποτελεί πλέον σημείο θετικής αναφοράς.

Ένα όραμα το οποίο άρχισε να θεμελιώνεται ήδη από το 2015 όταν σε διαβούλευση και συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου είχα εξαγγείλει μία σειρά έργων ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου Πάφου. Ένα όραμα του κάθε δημότη της Πάφου όπως το εμπνεύστηκαν το σχεδίασαν και καλά το προετοίμασαν οι δημοτικές Αρχές της πόλης.

Για το Δήμο Πάφου, είχα εξαγγείλει 15 έργα, ένα εξ αυτών λόγω νομικών προβλημάτων εκκρεμεί, αλλά τα υπόλοιπα εκτελούνται. Εχουν περατωθεί πλείστα όσα και τα άλλα ολοκληρώνεται η κατασκευή τους αρχές του 2018.

Τα όσα έχουμε αναφέρει αποδεικνύουν την ουσιαστική συμβολή της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση της πόλης της Πάφου. Και δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να τονίσω πως αυτή η στήριξη θα έχει και συνέχεια.

Θα περιοριστώ σε δύο θέματα τα οποία γνωρίζω ότι οι δημότες αυτής της Πόλης επιδεικνύουν διαχρονικό ενδιαφέρον.

Το πρώτο αφορά το αίτημα για την παραχώρηση του παλιού Αστυνομικού σταθμού. Θα ήθελα να αναφέρω πως η Κυβέρνηση δρομολογεί την επίσπευση της μετακίνησης των υπηρεσιών της αστυνομίας που στεγάζονται στο κτίριο αυτό ώστε, με την ολοκλήρωση της 3ης Φάσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, το κτίριο του παλιού Αστυνομικού Σταθμού να αποδοθεί στο Δήμο για αποκατάσταση και αξιοποίηση του, ολοκληρώνοντας έτσι τον στρατηγικό εξωραϊσμό της κεντρικής πλατείας του Δήμου.

Το δεύτερο αίτημα άπτεται της ανάληψης της κατοχής και διαχείρισης του Δημόσιου Κήπου από το Δήμο, μέσω παραχώρησης κρατικής γης προς την Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, ο Κήπος θα παραχωρηθεί στο Δήμο Πάφου. Εξυπακούεται ότι πρώτιστα θα ικανοποιήσουμε και τα όσα οφείλουμε προς την Εκκλησία.

Παρά τη σωρεία προβλημάτων τα οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, εστιάσαμε τις προσπάθειες μας, μέσω συντονισμένων ενεργειών και των στοχευμένων μέτρων, στη στήριξη και αναζωογόνηση του τοπικού οικονομικού ιστού, ούτως ώστε να πετύχουμε την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της συνετής μας δημοσιονομικής πολιτικής, στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας εισηγήσεις στις Επαρχιακές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2017, εξαγγείλαμε τη δρομολόγηση έργων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνολικού ύψους 1.217 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν αναφέρομαι μόνο στην Πάφο, μιλώ ευρύτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμους και Κοινότητες.

Επιπλέον, η περαιτέρω δημιουργία έργων κοινής ωφέλειας και αναπτυξιακής υφής, ήταν και ένας εκ των στόχων της απόφασης που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, για την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους 175εκ. ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Πάφου επωφελείται από ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 11.5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθετα, επισημαίνεται πως κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στη βάση της συμφωνίας δανείου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, παρέχεται πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το εν λόγω δάνειο, στο ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των Δήμων.

Εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν αναγκαία κονδύλια και υπάρχει η ανάγκη συμβολής και συνδρομής των Δήμων αντί των μακροχρόνιων διαβουλεύσεων και των ψηλότερων επιτοκίων μέσω των εμπορικών τραπεζών θα μπορούν να αντλούν το ποσοστό συμμετοχής τους από το συγκεκριμένο δάνειο και η αποπληρωμή θα γίνει με αποκοπή του τοκοχρεολυσίου από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε Δήμο.

Το παράδειγμα της υλοποίησης των έργων του Δήμου Πάφου, και ιδιαίτερα σε μία περίοδο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του κύρους της Τοπικής Αρχής, αποτελεί την πλέον τρανή απόδειξη ότι μέσα από τη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας δύναται να συνεισφέρει δημιουργικά και αποτελεσματικά στον στόχο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η χρηστή διοίκηση, ο προγραμματισμός, η αυστηρότητα στους στόχους που τίθενται, όπως ακριβώς συνέβη με τον Δήμο Πάφου, αποτελεί και ένα δείγμα ορθής διαχείρισης και των δημοσίων χρημάτων και των στόχων που τίθενται και επιτυγχάνονται. Αν δεν υπήρχε η συνέπεια και η παρακολούθηση όπως συνέβη με τον Δήμο Πάφου, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο σε στενότατη συνεργασία να παρακολουθούν και να εμμένουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τηρώντας την ίδια ώρα τους αυστηρούς κανόνες χρηστής διοίκησης δεν θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε.

Και χαιρετίζω τα όσα δήλωσε, και να τα επιβεβαιώσω, ο διευθυντής ευρωπαϊκών προγραμμάτων Κώστας Ιακώβου ότι αποτελεί παράδειγμα η Πάφος για την ορθή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και είναι αυτό που θα ωφελήσει το σύνολο της πατρίδας μας και όχι μόνο τη συγκεκριμένη πόλη.

Είναι μέσα σ’ αυτό το πνεύμα που η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε και αποτελεί πολιτική μείζονος σημασίας, καθώς οι καλά οργανωμένοι και αποτελεσματικοί τοπικοί φορείς οφείλουν να διεκπεραιώνουν έργα ανάπτυξης και αναζωογόνησης της οικονομίας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, όπως γίνεται με αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε.

Προς το σκοπό αυτό, στοχεύσαμε μέσα από το διάλογο και τη συνεχή συνδιαβούλευση να εμπλέξουμε περαιτέρω τις τοπικές Αρχές στη διαδικασία του σχεδιασμού και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με θέματα προγραμματισμού, ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών και μέσα από τη σταδιακή ανάληψη ενός διευρυμένου φάσματος αρμοδιοτήτων, να ενισχύσουν και αναβαθμίσουν ποιοτικά τον ρόλο και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους Δήμους, ευρύτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως, μία απαραίτητη προϋπόθεση του πιο πάνω είναι όπως επιτέλους, ύστερα από τη συνδιαβούλευση που πρέπει να υπάρξει - και μετά τις προεδρικές εκλογές όταν θα εκλείψουν οι όποιες σκοπιμότητες – το ταχύτερο να θεσπιστεί η νομοθεσία εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε μέσα από τις συνέργειες, τη συμπλεγματοποίηση, τις μεταρρυθμιστικές πρόνοιες που υπάρχουν στο σχετικό νομοσχέδιο να γίνει πραγματικότητα αυτό που επιδιώκουν και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση.

Η νέα όψη που αποκτά η Πάφος μέσα από την ολοκλήρωση των έργων αυτών, η απόκτηση σύγχρονων υποδομών και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική, δημιουργώντας συνθήκες υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής προς όφελος των πολιτών ευρύτερα της Κύπρου αναδεικνύοντας παράλληλα τον σπάνιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που διαθέτει.

Σήμερα ο κάθε Παφίτης μπορεί να νιώθει περήφανος για την πόλη του, μια πόλη που φιλοξενεί πέραν του ενός τρίτου του τουρισμού που δέχεται η πατρίδα μας, μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει καμιά από τις πόλεις του εξωτερικού ή της Κύπρου. Αντίθετα μπορεί να περηφανεύεται ότι επιτέλους μέσα από συγκροτημένες πολιτικές και μέσα από τη χρηστή διοίκηση έχει γίνει κατορθωτό να αλλάξει κυριολεκτικά όψη. Μιλάμε για την Πάφο που αλλάζει αλλά και την Κύπρο που γιορτάζει. Έτσι θα το έλεγα εγώ.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψετε μου να συγχαρώ τον Δήμαρχο, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα στελέχη της Δημοτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και όλους τους συντελεστές των έργων που εγκαινιάζουμε, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο ρόλος όλων υπήρξε καθοριστικός στην έγκαιρη προσφοροδότηση, εκτέλεση και αποπεράτωση των έργων.

Ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής εξουσίας, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι η κατακόρυφη ανάπτυξη και πρόοδος που παρουσιάζει ο Δήμος Πάφου θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε κοινά οράματα, προκειμένου να δούμε οι πολίτες μας να ευημερούν.

Καλά Χριστούγεννα και εύχομαι για την Κύπρο μας καλύτερες μέρες, όπως ο λαός μας επιθυμεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα