ΠτΔ: Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων θα βοηθήσει 7 αστυνομικούς ερευνητές

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Nίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες Δευτέρα στο Associated Press ότι ζήτησε προσωπικά από μια ανώνυμη «τρίτη χώρα» να στείλει στην Κύπρο μια έμπειρη ομάδα εμπειρογνωμόνων στο οικονομικό έγκλημα για να βοηθήσει στις έρευνες για παλιούς και νέους ισχυρισμούς ότι Κύπριοι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν διεθνείς κυρώσεις.

Ο ΠτΔ

ξεκαθάρισε πως δεν θέλει «καμία απολύτως σκιά» για την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί οποιαδήποτε αρνητική δημοσιότητα θα έβλαπτε τις προσπάθειες προσέλκυσης «ποιοτικών» ξένων επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ενημερώθηκε για τις έρευνες για τα Cyprus Confidential

Ο  κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «πολλές» έρευνες για υποτιθέμενη φοροδιαφυγή κυρώσεων διεξάγονται επί του παρόντος, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το αίτημά του έγινε δεκτό και οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν μια ομάδα επτά αστυνομικών ερευνητών να εξετάσουν παλιές και νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι δικηγόροι και λογιστές με έδρα την Κύπρο μετέφεραν τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών μέσω ενός θολού δικτύου εταιρειών για να αποφύγουν την κατάσχεσή τους σύμφωνα με τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πιο πρόσφατοι ισχυρισμοί δημοσιεύθηκαν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα με την κωδική ονομασία Cyprus Confidential. 

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν τους ομολόγους τους στο πώς να διεξάγουν καλύτερα τις έρευνές τους επισπεύδοντας την διαδικασία για να δείξουν ότι «η Κύπρος έχει μηδενική ανοχή στην διαφθορά» και να ενισχύσουν την αίσθηση στο εσωτερικό ότι αποδίδεται δικαιοσύνη.

«Στόχος μας είναι ακριβώς να μην υπάρχουν υπαινιγμοί ή σκιές στο όνομα της χώρας μας», είπε.

Επεσήμανε ότι ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειάς του είναι να απαλλάξει το νησί από την παράνομη φήμη του είναι η ίδρυση μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, ενός ανεξάρτητου σώματος εμπειρογνωμόνων στο οικονομικό έγκλημα, επιφορτισμένο με την καταστολή οποιασδήποτε οικονομικής παραβίασης ή κυρώσεων.

Σχέδιο νόμου έχει ετοιμαστεί για κοινοβουλευτική συζήτηση και έγκριση.

Ο Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι θα προσληφθούν περισσότεροι ειδικοί με νομικό ή λογιστικό υπόβαθρο για την ενίσχυση της μονάδας οικονομικών εγκλημάτων της αστυνομίας.

Υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της Κύπρου στις προσπάθειες να τακτοποιήσει τον τραπεζικό της τομέα από το 2013, όταν η χώρα χρειαζόταν μια διάσωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εταίρους της στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ξεπεράσει μια οικονομική κρίση που την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας .

Ο Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να επαναπροσδιοριστεί η Κύπρος ως πρώτη επενδυτική ευκαιρία.

«Για μένα, όποιος ισχυρισμός, είτε μεγάλος είτε μικρός, είναι ισχυρισμός κατά της χώρας μας, τον οποίο δεν μπορώ να αποδεχτώ γιατί επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να προσελκύουμε ιδιωτικές επενδύσεις», είπε ο Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε ότι χώρες από την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» έχουν δείξει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Κύπρο στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών υγείας, της εκπαίδευσης και της πληροφορικής.

Αναμονή για Γκουτέρες 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  μίλησε επίσης για την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Γάζα.

Επίσης ο Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει πολύ σύντομα την κυπριακή κυβέρνηση για την νέα του επιλογή για απεσταλμένο ο οποίος θα έχει αποστολή να διερευνήσει την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών 

Keywords
Τυχαία Θέματα