ΠτΔ: Ο κυρίαρχος λαός δια της ψήφου του θα αποφασίσει

Απευθυνόμενος στον λαό, την αμέσως επόμενη μέρα των ραγδαίων εξελίξεων που προέκυψαν μετά το από κοινού δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι "καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του". Συμπλήρωσε δε ότι, "η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών".

Ο Πρόεδρος, επεσήμανε ότι προβαίνει στο τηλεοπτικό αυτό μήνυμα

απευθυνόμενος στον λαό, στο πλαίσιο της ισχυρής του πεποίθησης ότι "για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος". Ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει "πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου".

Kαμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του λαού αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του #CyprusProblem

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 2 Δεκεμβρίου 2016

Σημαντική εξέλιξη εξάλλου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος, την χθεσινή απόφαση, διότι όπως ανέφερε, "αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες".

"Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Δέσμευση τουρκικής πλευράς για χάρτη - Τίποτα συμφωνημένο χωρίς συνολική συμφωνία

Με βάση την πάγια θέση, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, αποκλείοντας έτσι την όποια μορφή επιδιαιτησίας

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 2 Δεκεμβρίου 2016

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξάλλου προχώρησε σε αποτύπωση των επερχόμενων βημάτων, πριν από την Διάσκεψη, παραμένοντας όπως ανέφερε "απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως". Συμπλήρωσε δε ότι "με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί":

"Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία", σημείωσε,

"Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο", ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας. "Με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία".

Αναφορικά με τα "ασφυκτικά χρονοδιαγράματα", ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το γεγονός ότι "έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες,ή και διαρκεί εδώ 42 χρόνια, μπορεί να μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων".

Καμιά λύση ενώπιον του λαού, εάν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του

"Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του.Εξάλλου εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο κυρίαρχος λαός δια της ψήφου του",είπε ο Πρόεδρος.

"Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου", συμπλήρωσε.

"Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Γι’ αυτό τον λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στον λαό.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 2 Δεκεμβρίου 2016

Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό", είπε καταληκτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα