ΠτΔ: Αναλαμβάνει δράση ο Έιντε για ενδεχόμενο νέας Γενεύης

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία κράτησε γύρω στις πέντε ώρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, δήλωσε ότι οι μέθοδοι που δοκιμάστηκαν και έχουν αποτύχει δεν μπορούν να επαναληφθούν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας Γενεύης.

Πηγές κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία αναφέρουν ότι έστω κι αν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επόμενα βήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία. Απλά θα πρέπει

να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει προοπτική για μια νέα Γενεύη και με γνώμονα αυτό, τότε ενδεχομένως να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους διαπραγματευτές για όλες τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί. Σε σχέση με το ενδεχόμενο νέας Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι: "έχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες. Έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη δημιουργική εισήγηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά υπήρξε διαφωνία", επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναστασιάδης και Ακιντζί, αποφάσισαν να επιτρέψουν στον Έιντε από σήμερα κιόλας, να αναλάβει πρωτοβουλία για διαβουλεύσεις με τα δυο μέρη, έτσι ώστε να διαφανεί αν υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής και δημιουργικής συνάντησης στη Γενεύη η οποία να μπορεί να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

Η διαμεσολάβηση Έιντε θα αφορά στην πρόταση του ΠτΔ, που έχει να κάνει και με τη διαδικασία και με την ουσία της λύσης, όπως και με το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης στη Γενεύη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, είχαν να κάνουν τόσο με τη διαδικασία σε μια ενδεχόμενη νέα Γενεύη, αλλά και στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να συγκληθεί μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να αναφερθεί εκτενέστερα στις εισηγήσεις που κατέθεσε αφού πρώτα εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών Έιντε. Τόνισε δε ότι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν.

Τόνισε επίσης ότι κρίνει σημαντικό το να ενημερωθεί τόσο ο λαός όσο και το Εθνικό Συμβούλιο, για τις εισηγήσεις αλλά και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Δεσμεύτηκε σε σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα ενημερώσει τόσο για τις προτάσεις αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης σχετικά: ΓΓ ΟΗΕ: Έτοιμοι για σύγκληση νέας Γενεύης, εαν...

Keywords
Τυχαία Θέματα