ΠτΔ για στρατηγική ανάπτυξης έργων σε κοινότητες Λεμεσού

Xαιρετισμό απηύθηνε o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στα εγκαίνια των Γραφείων της Επαρχιακής Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού ΛΤΔ.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα σήμερα την πρόσκληση για να τελέσω τα εγκαίνια των Γραφείων της Επαρχιακής Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού
και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού ΛΤΔ.

Δύο φορέων, οι οποίοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Λεμεσού ως μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής, αξιόπιστης και αυτοδύναμης τοπικής δομής, ικανής να κατέχει διαρκώς μια πλήρως ανταγωνιστική θέση στο περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Η Επαρχιακή Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού συμμετέχοντας στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Ενώσεων Κοινοτήτων έθεσε ευθύς εξαρχής ως πρωταρχικό της στόχο την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ορθολογιστική ανάπτυξη των Κοινοτήτων, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την οικονομική τους ενίσχυση και τη δημιουργία έργων ανάπτυξης σε αυτές.

Η σύσταση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού ΛΤΔ το 2005, με αφορμή το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER σε τοπικό επίπεδο, κατάφερε να ενισχύσει και να εξυπηρετήσει τους στόχους, τόσο της Ένωσης Κοινοτήτων, καθώς επίσης και αριθμού δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναπτύσσει έχει καταφέρει τη συνεχώς αυξανόμενη διεύρυνση στη μετοχική της σύνθεση, διαδραματίζοντας το δικό της σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επαρχίας και της πόλης της Λεμεσού, όσο και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων τους.

Υλοποιώντας μια πολυδιάστατη στρατηγική, συμμετέχοντας με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Κυβέρνηση έργων και προγραμμάτων, αποτελεί έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό αναπτυξιακό μηχανισμό.

Μηχανισμός, ο οποίος στέκεται αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουμε εμείς ως Κυβέρνηση, για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Λεμεσού, με μετρήσιμα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ως Ομάδα Τοπικής Δράσης, η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού» κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη Στρατηγική της και παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης υλοποιήθηκαν έργα στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού συνολικού κόστους 4 εκ. ευρώ.

Κατά την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο εγκρίθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «LEADER», το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού υπογράφτηκε τον Μάιο του 2016.

Το ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την υλοποίηση της Στρατηγικής ανέρχεται στα 3.3 ευρώ δημοσία δαπάνη και επηρεάζει 67 Κοινότητες με πληθυσμό 33.751 κατοίκους. Οι συγκεκριμένες κοινότητες είναι στην πλειονότητά τους ορεινές και πλήττονται από τη μείωση και γήρανση του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζονται από πλούσιους φυσικούς πόρους, ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και παραδόσεις και εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν κινητήριος μοχλός για την ανανέωση αυτών των κοινοτήτων μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ανάπτυξης μίας ήπιας μορφής τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού» θα εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη, πολυτομεακή και στοχευμένη Στρατηγική, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόσθετα, η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού», εγκρίθηκε ως Τοπική Ομάδα Δράσης Αλιείας (ΤΟΔΑ) για την υλοποίηση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών της Επαρχίας Λεμεσού στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020.

Θέλω να επικεντρώσω την προσοχή μου στην ορθολογιστική και υπεύθυνη διαχείριση των κονδυλίων και τον έγκαιρο προγραμματισμό.

Και οφείλω να πω ότι αυτό που διακρίνει την εταιρεία τοπικής ανάπτυξης είναι ότι μέσα από την ορθή διαχείριση έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα και είναι σημαντικό το γεγονός ότι το κράτος θα έρθει αρωγός, όταν και εφόσον του επιτρέψουν οι συνθήκες, για το θέμα της διαχείρισης που είναι κάπου στο ύψους του 20%. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σταθερή πορεία των οικονομικών μας. Δεν βλέπω κινδύνους, αλλά δεν μπορεί και να δημιουργούμε κινδύνους με υποσχέσεις όταν δεν είμαστε βέβαιοι. Κατά την επόμενη χρονιά θα είμαστε – εάν και εφόσον ο λαός το απαιτήσει - σε θέση να υλοποιήσουμε υποσχέσεις που δίνουμε σήμερα. Με όλο τον σεβασμό προς όλους όσοι άλλα σκέπτονται.

Η Συμφωνία Δημόσιας Χρηματοδότησης υπογράφτηκε με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών το Νοέμβριο 2016. Η στρατηγική έχει προϋπολογισμό ως προς τη δημόσια δαπάνη €2.311.500 και το 75% συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 25% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι εγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης περιλαμβάνουν τους Δήμους και κοινότητες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αλιευτικές περιοχές.

Έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Κυβέρνησης προς τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, είναι και η πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Μάιο του 2017, με βάση την οποία εγκρίθηκε επίσημα πλέον, η συμμετοχή των Κοινοτήτων στις Αναπτυξιακές Εταιρείες.

Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η δυνατότητα στις Κοινότητες να επωφεληθούν από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από την εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχουν την τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευρύτερη ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο είναι που κινήθηκε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 178 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα για την επαρχία Λεμεσού, οι Δήμοι της επαρχίας θα απαλλαγούν από δάνεια συνολικού ύψους 48.2 εκ. ευρώ, ενώ οι κοινότητες της επαρχίας από δάνεια που ανέρχονται στο 1.1 εκ. ευρώ.

Είμαι βέβαιος ότι τα ποσά της αποπληρωμής των δανείων θα δαπανούνται πλέον σε έργα κοινής ωφελείας. Και δεν έχω αμφιβολία πως ως προς το πάγιο αίτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουμε τη συνδρομή της Βουλής που έχει ενώπιον της το σχετικό νομοσχέδιο. Μπορεί να υπάρξουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ακούγοντας και τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως την Κυβέρνηση,

Όσον αφορά τη μελέτη είναι η Τρόικα που επέβαλε ότι θα έπρεπε να ήταν από μια εταιρεία εγνωσμένου κύρους με μελέτες και διατριβές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο μελετών όπως σε εσάς και στη Βουλή εναπόκειται να βρείτε τους τρόπους συνύπαρξης των μελετών και δημιουργίας των απαραιτήτων δομών, για να πετύχουμε την εξοικονόμηση χρημάτων και τη διάθεση των αναγκαίων εξοικονομούμενων ποσών για έργα στις κοινότητες σας. Πιστεύω ότι η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να υποβάλετε και η Βουλή να αποδεχθεί.

Δεν παραγνωρίζω επίσης την έκκληση για συνεισφορά για ανακαίνιση των Γραφείων σας και η συνεισφορά της Κυβέρνησης θα είναι δέκα χιλιάδες ευρώ.

Είναι μέσα από τη συνετή διαχείριση των οικονομικών και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθήσαμε που είμαστε σε θέση να εκτελούμε και έργα, όπως τον δρόμο Λεμεσού – Σαϊττά που ξεκινά τον επόμενο χρόνο και σημαντικά άλλα έργα που έχουν εξαγγελθεί.

Εύχομαι πάντα επιτυχίες στις προσπάθειες που καταβάλλετε, είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ιδεολογική διάκριση σε αυτές τις προσπάθειες. Κοινός στόχος όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων, των Τοπικών Αρχών είναι η ανάπτυξη και η ευημερία των πολιτών μας. Εάν επικρατούσαν και στο ψηλότερο επίπεδο πολιτικής της κεντρικής Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων αυτές οι ίδιες συνθήκες συνεργασίας – δεν είναι ότι δεν υπάρχουν συνθήκες συνεργασίας, αλλά κάποτε οξύνεται το κλίμα ως αποτέλεσμα και άλλων πολιτικών επιδιώξεων των πολιτικών δυνάμεων. Ευτυχώς επειδή οι δικές σας επιδιώξεις είναι πώς μέσα από τη συνεργασία να υπηρετήσετε τους πολίτες σας έχετε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εύχομαι κάποια στιγμή να ωριμάσουμε και σαν κεντρική πολιτική δύναμη εξουσίας και να έχουμε τέτοια συνεργασία που μακριά από σκοπιμότητες και στόχος πάντα να είναι – που είναι, κάθε πολιτική δύναμη με τις δικές της προτάσεις – να βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη για να μπορούμε να αποδώσουμε όσα χρωστάμε στους πολίτες μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα