ΠτΔ για απεσταλμένη: Ζήτησα από Γκουτέρες να μείνει στην Κύπρο όσο μπορεί

Συνέντευξη στο euronews και τη δημοσιογράφο Μαρία Ψαρά έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό, τον διορισμό απεσταλμένης του ΟΗΕ, αλλά και την προσπάθεια για διορισμό προσωπικότητας εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να προωθηθεί ο ενεργότερος ρόλος της Ένωσης στο πρόβλημα της Κύπρου

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ στο euronews: Δεν υπάρχει καμία διάθεση για παρακολούθηση δημοσιογράφων

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα

από τη συνέντευξη: 

[...]

Μαρία Ψαρά: Μάλιστα, τώρα, κύριε Χριστοδουλίδη, αυτή η σύνοδος θα ήταν σημαντική για εμάς, κυρίως για τη συζήτηση για την Τουρκία, η οποία δεν έγινε.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν έγινε καμία συζήτηση για την Τουρκία και αν θέλετε την άποψή μου, ορθά δεν έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή, αν συζητούσαμε και την Τουρκία, θα γινόταν μια γενική ανταλλαγή απόψεων. Πρέπει να κάνουμε στρατηγική συζήτηση. Θεωρώ ότι αυτή θα γίνει το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ήταν σοφή θεωρώ η προσέγγιση να μη γίνει σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μαρία Ψαρά: Από την επόμενη χρονιά αναλαμβάνει και η νέα εντεταλμένη του ΟΗΕ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Αυτή η νέα ανάληψη καθηκόντων θα παίξει το ρόλο της στη συζήτηση που θα κάνουμε τον Μάιο;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας ανταποκρίθηκε σε μια δική μας προσπάθεια από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου και οδηγούμαστε στον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Να αναφέρω ότι αυτός ο διορισμός θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα αν η Τουρκία δεν είχε απορρίψει την προηγούμενη εισήγηση - πρόταση του Γενικού Γραμματέα. Κρατώ όμως το θετικό, ότι υπήρξε ανταπόκριση στην προσπάθεια μας.

Ήταν μια προσπάθεια για την οποία εργαστήκαμε πολύ σκληρά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών, αλλά και προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει με τον διορισμό.

Από εκεί και πέρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και ακολούθως θα έρθει στην Κύπρο. Αυτό που έχω ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη, από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, είναι να αποφευχθούν φαινόμενα που είδαμε στο παρελθόν και εννοώ να έρθει στην Κύπρο για 24-48 ώρες, να έχει μια επαφή ή επαφές και ακολούθως να φεύγουν από την Κύπρο και να έρχονται μετά από ένα μήνα.

Έχω ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να μείνει στην Κύπρο ο η αντιπρόσωπος όσον καιρό μπορεί φυσικά και να επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Βρυξέλλες. Είναι μέρος της προσπάθειας που γίνεται, αλλά να έρθει στην Κύπρο να εργαστούμε από κοινού.

Θεωρώ ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών. Ξέρετε, βγαίνει μια έντονη ανησυχία για τη Μέση Ανατολή, λόγω των πολλών παραγόντων επιπτώσεων που ήδη κάποιες από αυτές τις βιώνουμε. Αλλά τι έχει αποδείξει η κρίση στη Μέση Ανατολή; Ότι δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει μια εξέλιξη, μια αρνητική εξέλιξη που να οδηγήσει σε τέτοιες αρνητικές εξελίξεις.

Άρα εμείς που ενδιαφερόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για τον τόπο μας, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα προς επανέναρξη των συνομιλιών. Όχι συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών, συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Είναι δύσκολα τα δεδομένα, γίνονται πολλές δηλώσεις, γίνονται ενέργειες οι οποίες προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία, αλλά δεν πρέπει απλά να σχολιάζουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία στα χέρια μας. Είναι αυτό που κάνουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων.

Μαρία Ψαρά: Και με το αίτημά σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το συζήτησα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο Μισέλ, μιλήσαμε για συγκεκριμένη προσωπικότητα, η οποία μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο. Υπάρχει προθυμία από αυτή την προσωπικότητα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Συμφωνεί ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά θεωρώ ότι αν εργαστούμε μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο. Είναι σημαντικό ότι συζητούμε ένα πολύ συγκεκριμένο όνομα. Επαναλαμβάνω, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά η προσπάθειά μας συνεχίζεται.

Μαρία Ψαρά: Θα μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω, παρόλο που ξέρω την απάντησή σας. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν μπορώ να αναφέρω το όνομα, αλλά είναι μια προσωπικότητα η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια προσωπικότητα η οποία έχει σχέσεις με την Τουρκία, με τον κύριο Ερντογάν. Είναι μια προσωπικότητα την οποία κι εμείς εμπιστευόμαστε και θεωρώ ότι θα βοηθήσει. Θα έχει θετική συνεισφορά στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού.

Αυτή η προσωπικότητα, να το πω για πολλοστή φορά, δεν έχει να κάνει με τον ρόλο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα ασχοληθεί και με τις καθημερινές, αν θέλετε, διεργασίες, το πώς οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι πολιτική προσωπικότητα, η οποία περισσότερο αποσκοπεί στο να στείλει πολιτικά μηνύματα.

Πηγή: euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα