ΠτΔ: Δίνει εξηγήσεις για το μισό εκατομμύριο της FOCUS

Εξηγήσεις σε ότι αφορά το μέγα θέμα της χρηματοδότησης του ΔΗΣΥ από τη Focus, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του κόμματος, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Πολίτης», ο Πρόεδρος τονίζει ότι δεν υπάρχει κόμμα στην Κύπρο που δεν έπαιρνε χρηματοδότηση

από ιδιώτες ούτε και επιχειρηματίας, που να μην έδινε αναλογικά, σε όλα τα κόμματα.

Για αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνει, έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για τους ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων. Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ με μισό εκατομμύριο Ευρώ από την Focus το 2008, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του κόμματος, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η εταιρεία αυτή έκανε απλώς το έμβασμα αυτού του ποσού, για την μεταφορά φοιτητών από το εξωτερικό, για τις προεδρικές εκλογές. Το ποσόν αυτό, ανέφερε, συγκεντρώθηκε από εισφορές εφοπλιστών και μόνο οι πενήντα χιλιάδες ευρώ προήλθαν από την Focus.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, όταν διαπιστώθηκε ότι η Focus είχε εμβάσει μισό εκατομμύριο ευρώ στον ΔΗΣΥ, ο ίδιος ζήτησε με επιστολή να μην γίνει η κατάθεση στα ταμεία του κόμματος. Κρατήθηκαν, πρόσθεσε, μόνο 50 χιλιάδες ευρώ και το υπόλοιπο ποσό δόθηκε σε πλοιοδιαχειρίστρια εταιρεία στην Κύπρο για να πληρωθεί το ταξιδιωτικό γραφείο.

Αν γνωρίζαμε, τόνισε, τότε για την Focus και την σχέση της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, δεν θα αποδεχόμαστε να γίνει, μέσω αυτής της εταιρείας, το έμβασμα.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το κατά πόσον, μετά τη επιστροφή των πενήντα χιλιάδων ευρώ από τον ΔΗΣΥ, θα εισηγηθεί επιστροφή και του υπόλοιπου ποσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι κακώς το κόμμα αποφάσισε ότι θα έπρεπε τα λεφτά να επιστραφούν στους καταθέτες της Λαϊκής. Το 2008, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από κανένα καταθέτη δεν αποστερούσαμε χρήματα. Δεν ήταν πρόσθεσε χρήματα της Λαϊκής αλλά φίλων του κόμματος, για να ψηφίσουν Κύπριοι φοιτητές από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα