ΠτΔ: Αναμένουμε πραγματικές πράξεις από την Τουρκία

Αν η ρητορική της Τουρκίας συνοδευτεί με πραγματικές πράξεις, αναμένουμε πως, ίσως, κάνουμε πολλά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Λεωνίδας Παντελίδης, προς τιμή των αντιπροσώπων

του 33ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, στην πρεσβευτική κατοικία.

Είχα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μια παραγωγική συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί. Προσπαθούμε να δούμε πώς μία νέα Γενεύη θα αποδώσει, είπε.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, λέγοντας πως κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι. Εμείς, όμως, τόνισε, ονειρευόμαστε πράγματα, που δεν υπήρχαν και λέμε γιατί όχι; Γιατί να μην επιστρέψουμε στην Κερύνεια, γιατί να μην επιστρέψουμε στους κατεχόμενους τόπους μας;, είπε.

Στην δεξίωση παρευρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία Καθλιν Αν Ντόχερτι, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, καθώς και παράγοντες της Ομογένειας και της Αμερικανοεβραϊκής Κοινότητας.

Αργά το βράδυ η ηγεσία της ΠΣΕΚΑ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του προέδρου Αναστασιάδη και των υπουργών, που τον συνοδεύουν.

Για διαστρέβλωση του περιεχομένου των δηλώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ κατηγορεί την ε/κ πλευρά, με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την "μη ειλικρινή", ενώ ισχυρίζεται ότι δεν έχει την πολιτική βούληση για λύση στο Κυπριακό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η στάση αυτή "ενισχύει τα ερωτηματικά της για το εάν η ε/κ πλευρά θέλει να ιδρύσει συνεταιρισμό στη βάση της πολιτικής ισότητας."

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για να συγκληθεί ξανά, χωρίς όρους, η Διάσκεψη για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου και συνεχίζεται η αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, αξιολογούμε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, έπειτα από τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 4 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ως ένα βήμα που έγινε για την κατάληξη της διαδικασίας.

Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επιστροφή του στο νησί η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ αντανακλά την αντίληψη της ανάγκης για να συνέλθει η Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς κανένα όρο μέσα στον Ιούνιο, προστίθεται.

Τελικά, στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ, με την απευθείας αναφορά του στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τονίζεται ιδιαίτερα και η αρχή ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν ως αλληλένδετα μεταξύ τους και χωρίς να συμφωνηθούν όλα τα θέματα, θα θεωρηθεί ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ενώ αυτή είναι η κατάσταση, σημειώνει, το ότι άρχισε η διαστρέβλωση του περιεχομένου της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ από την ε/κ πλευρά, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι, και ο ισχυρισμός ότι έχουν γίνει αποδεχτοί οι όροι, που έθεσε ο Ε/κ ηγέτης για τη Διάσκεψη της Γενεύης, είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο πόσο μη ειλικρινής είναι η ε/κ πλευρά και πόση έλλειψη πολιτικής βούλησής έχει για τη λύση, ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ακόμα ότι “η ερμηνεία, που έδωσε η ε/κ πλευρά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, που κατέληξαν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ, διαστρεβλώνοντας το με τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τις προσδοκίες τους για εσωτερική πολιτική, ενισχύει τα ερωτηματικά κατά πόσο η ε/κ πλευρά θέλει να ιδρύσει ένα νέο συνεταιρισμό, στη βάση της πολιτικής ενότητας με τους Τ/κ”.

"Εάν ο στόχος είναι με τη σύγκληση ξανά της Διάσκεψης για το Κυπριακό να καταλήξει με επιτυχία η διαπραγματευτική αυτή διαδικασία, που συνεχίζεται για δύο χρόνια στο νησί, αξιοποιώντας αυτή την τελευταία ευκαιρία για μια περιεκτική λύση στην Κύπρο, πρέπει όλες οι πλευρές να υιοθετήσουν την εποικοδομητική στάση, που επιδεικνύει η Τουρκία και η τ/κ πλευρά και που αντανακλά την ειλικρινή βούληση για λύση”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τις προϋποθέσεις και την προετοιμασία για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την Διάσκεψη στη Γενεύη για να συζητήσουν τα εναπομείναντα βήματα για επανένωση του νησιού σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και καλούν όλα τα μέρη, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων, να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και δημιουργικότητα για να φθάσουν σε μια συμφωνία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους.

Βάσει της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί από τους Κύπριους ηγέτες, σημειώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για δεκαετίες για τους Κυπρίους για να επιτευχθεί μια διαρκής και συνολική λύση.

Η Γαλλία καλωσορίζει θερμά την ανακοίνωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών μετά το δείπνο της Νέας Υόρκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη τον Ιούνιο.

Είναι καλά νέα, δήλωσε, ότι οι ηγέτες, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, ξεπέρασαν διαδικαστικά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν.

Ελπίζουμε ειλικρινά, τόνισε, ότι οι προσπάθειες θα είναι επιτυχείς, ώστε το νησί να μπορέσει τελικά να επανενωθεί.

Ο Γάλλος Πρέσβης επεσήμανε τη μακρόχρονη θέση της Γαλλίας υπέρ της επιτυχούς ολοκλήρωσης των συνομιλιών και της επανένωσης.

Είμαστε, επίσης, ενθαρρυμένοι από την επαναβεβαίωση του ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα