Προβληματισμός Προεδρικού για το Εθνικό Συμβούλιο

Αλλαγές στη λειτουργία, ενδεχομένως και τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, θα προωθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κατά κοινή παραδοχή μη αποδοτικός τρόπος λειτουργίας του σώματος επισπεύδει τις αποφάσεις που φαίνεται πλέον να επηρεάζονται και από την ανάγκη χειρισμού της ύπαρξης οκτώ και όχι έξι, όπως πριν, κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε βαθύ και διαρκή προβληματισμό βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε σχέση με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι γνωστές διαρροές εγγράφων, που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του σώματος και κυρίως η εσχάτως επιβεβαιωθείσα

αύξηση των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, εντείνουν σύμφωνα με το Προεδρικό περιβάλλον, την ανάγκη λήψης εκείνων των αποφάσεων που θα καταστήσουν το σώμα αρκούντως αποτελεσματικό.

Τα περιθώρια ενεργειών είναι ανεξάντλητα αφού πρόκειται για άτυπο συμβουλευτικό σώμα που δεν διέπεται από νόμο ή κανονισμό.

Πόσο όμως πολιτικά ορθό θα ήταν ο Πρόεδρος να αποφασίσει κατά το δοκούν;

Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου βρέθηκε πολλές φορές στην επικαιρότητα.

Προσέκρουε ωστόσο σε Συνταγματικά ζητήματα.

Είναι αυτά ανυπέρβλητα ή αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση;

Σε σχέση πάντως με τις διαρροές εγγράφων, όπως το Σίγμα αποκάλυψε προ ημερών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει όπως οι Αρχηγοί των κομμάτων που θα συμμετέχουν υπογράψουν ρήτρα εμπιστευτικότητας, υπό την έννοια της συμφωνίας κυρίων.

Σε σχέση δε με τη σύνθεση του σώματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσανατολιζόταν, πριν από τις εκλογές, όπως στο σώμα συμμετέχουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι δύο αξιωματούχοι από κάθε κόμμα.

Σκέψη που μετά τον πολυκερματισμό του Κοινοβουλίου φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα