Προβληματισμός από τις "πωλήσεις" διαβατηρίων σε επενδυτές

Προβληματισμό προκαλεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους αρμόδιους φορείς ο τρόπος προβολής του προγράμματος της Κύπρου για παραχώρηση ιθαγένειας σε επενδυτές.

Η προβολή της εικόνας ότι η Κύπρος «πουλά διαβατήρια» φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση, δημιουργώντας την αίσθηση ότι γίνεται κατάχρηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν τρόπους οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι της κακής διαφήμισης του σχεδίου

από επαγγελματίες και κατ’ επέκταση δυσφήμησης της Κύπρου εκ μέρους ορισμένων επαγγελματιών.

Ο κυπριακός σύνδεσμος προώθησης επενδύσεων (CIPA) αναμένεται να καταθέσει σύντομα συγκεκριμένες εισηγήσεις ενώπιον του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, για τη λήψη μέτρων εναντίον όσων δυσφημίζουν την Κύπρο, με τον κ. Πετρίδη να διαμηνύει πρόσφατα ότι «δεν μπορεί η Κύπρος να παρουσιάζεται σαν να πωλεί διαβατήρια, επειδή κάποιοι καταχρώνται αυτό το σχέδιο».

Σε πρόσφατες αναφορές του ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι γίνεται κατάχρηση του σχεδίου σε ότι αφορά τη διαφήμισή του ενώ, μιλώντας στη StockWatch σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και τον CIPA και πρόσθεσε ότι αναμένει να τεθούν ενώπιον του συγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν εναντίον όσων γραφείων δυσφημίζουν την Κύπρο.

«Ακόμα μελετάται το θέμα» είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νομικά μέτρα, καθώς δεν έχει παραβιαστεί κάποια νομοθεσία.

Για αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση απέφευγε να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των πολιτογραφήσεων, συμβάλλοντας στην εικόνα των «μαζικών πολιτογραφήσεων» που έδινε η υπέρμετρη προβολή του προγράμματος επενδύσεων.

Τα επίσημα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια πρόσφατα η StockWatch, όμως, δείχνουν ότι παραχωρήθηκαν μόλις 1.319 διαβατήρια από το 2011.

Για την οικονομία, ο έστω μικρός αριθμός διαβατηρίων ήταν σημαντικός, αφού υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικές επενδύσεις €4,8 δισ.

Ο πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε στη StockWatch ότι το σχέδιο πολιτογράφησης που εφαρμόζεται, αφορά «naturalization by investment, by exception».

Δηλαδή, όπως ανέφερε, εκτός από την επένδυση, η έγκριση της οποιασδήποτε αίτησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση βάσει του σχεδίου, «εναπόκειται στην κρίση του υπουργού εσωτερικών και όχι μόνο».

«Δεν πουλούμε διαβατήρια έναντι επενδύσεων» ξεκαθάρισε, υποστηρίζοντας ότι όσα δικηγορικά γραφεία, λογιστικά γραφεία, εργοληπτικές εταιρείες ή άλλοι επαγγελματίες, διαφημίζουν ότι γίνεται πώληση διαβατηρίων έναντι επενδύσεων δίνουν λανθασμένη εικόνα.

Υπέδειξε μάλιστα, πως με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα ή μέχρι και την ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΕ.

Πάντως, ο κ. Πετρίδης έχει δηλώσει ότι πριν από μερικές μέρες, αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Κύπρο και έμεινε πλήρως ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις που δόθηκαν.

Ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε την άποψη ότι όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να προβαίνουν σε συνετή διαφήμιση με την οποία θα προωθείται το σχέδιο στο πλαίσιο του νόμου και όχι σε κακή διαφήμιση η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως και η κατάχρηση, όπως είπε.

«Σύντομα οι προτάσεις μας θα είναι ενώπιον του υπουργού εσωτερικών, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θέλει να τις ανακοινώσει», σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης, προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις του CIPA θα αποσταλούν στον κ. Πετρίδη το αργότερο σε μιάμιση εβδομάδα.

Φορείς της αγοράς πάντως, εκτιμούν ότι υπάρχουν δυσκολίες στην προσπάθεια λήψης μέτρων έναντι των γραφείων που δυσφημίζουν την Κύπρο, όπως υποστηρίζεται.

Ο συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι είναι δύσκολο να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και να υπάρξουν επιπτώσεις για όσους δυσφημίζουν εκτός σε περίπτωση που υπάρχει πρόθεση για νομοθετική ρύθμιση του θέματος, όπως είπε.

Ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία η οποία διέπει τις υπηρεσίες πολιτογράφησης, κάτι που δεν ισχύει στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να ρυθμιστεί νομοθετικά ο τομέας παροχής υπηρεσιών πολιτογράφησης με την υιοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Πηγή: stockwatch.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα