Προβλήματα στα κατεχόμενα εν αναμονή νέου οικ. πρωτόκολλου

Αυξάνονται τα προβλήματα εν αναμονή της υπογραφής του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους στα τέλη του μήνα, μετά την έγκριση του “κυβερνητικού” προγράμματος ΚΕΕ – ΔΚ από τη “βουλή”.

Μετά τις δηλώσεις ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν 100% ούτε οι μισθοί του Απριλίου των “δημοσίων” υπαλλήλων χωρίς την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας, η Χαβαντίς έχει σήμερα πρωτοσέλιδο ότι και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν 24 εκ ΤΛ (8 εκ ευρώ) άμεση βοήθεια

και 33 εκ ΤΛ (11 εκ ευρώ) επιδότηση γάλακτος ενώ οι γεωργοί συνολικά 38 εκ ΤΛ (13 εκ ευρώ περίπου). Μόνο οι πατατοπαραγωγοί διεκδικούν 1,6 εκ ΤΛ ( 550.000 ευρώ περίπου), οι εσπεριδοκαλλιεργητές 4,8 εκ ΤΛ (1,6 εκ ευρώ περίπου).

Οι εκπρόσωποι όλων των παραγωγών δηλώνουν ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα, χωρίς να χαθεί περισσότερος χρόνος, ζητούν έναν “υπουργό” γεωργίας με πολιτική βούληση να δώσει λύσεις. Ως σημαντικότερα προβλήματα καθορίζουν την έλλειψη αγοράς και διάθεσης των προϊόντων τους και τη λειψυδρία.

Την ίδια ώρα η Κίπρις ποστασί σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι στην τελευταία συνάντηση Ακιντζί – Τουρκές στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΙΔ, συμφώνησαν πως η “επιτροπή βοήθειας” που υπάρχει στην τουρκική “πρεσβεία” στα κατεχόμενα, έχει δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στους Τ/κ, και στο πλαίσιο της αλλαγής της εικόνας αυτής της “επιτροπής” προωθείται η αλλαγή της ονομασίας της.

Η εν λόγω “επιτροπή” διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την τ/κ ηγεσία για το εκάστοτε οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους και διανέμει την οικονομική βοήθεια αναλόγως. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται το όνομα “συμβούλιο οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας” ή κάτι ανάλογο. Ο Τ/κ ηγέτης και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, συμφώνησαν επίσης στην αλλαγή του τρόπου που εργάζεται αυτή η επιτροπή. Ωστόσο δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο τ/κ Τύπος κάνει επίσης αναφορά σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Επικοινωνίας, Μεταφορών και Ναυτιλίας, Μπιναλί Γιλτνιρίμ ο οποίος ανακοίνωσε στα εγκαίνια συνόδου για ηλεκτρονική συστήματα διαχείρισης εγγράφων στην Άγκυρα, ότι πολύ σύντομα, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο ψευδοκράτος, η επικοινωνία των “δημοσίων” φορέων στα κατεχόμενα θα γίνονται μέσω του συστήματος belgenet (ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης εγγράφων).

Οι δηλώσεις έτυχαν ποικίλων σχολίων, με την Αφρίκα να σχολιάζει σήμερα πρωτοσέλιδα πως η Τουρκία συνδέει την επικοινωνία τους με το διαδίκτυο και από δω και πέρα δεν θα ισχύει το Μερσίνη 10 (ο ταχυδρομικός κώδικας για τα κατεχόμενα) αλλά το www.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα