Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για προώθηση ασφάλειας στην περιοχή

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σκοπεύει να καλέσει τόσον τον κ.

Αμπάς, όσο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ, παράλληλα, προτίθεται και να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο Μαχμούτ Αμπάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξαίροντας την Κύπρο ως ένα κράτος που γνωρίζει την περιοχή και που ως κράτος – μέλος την ΕΕ μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, αλλά και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρόεδρο της Παλαιστιανιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έχει αναλάβει πρωτοβουλία, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη είναι οι κύριοι Νετανιάχου και Αμπάς να προσκληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεχωριστά, ώστε στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να δούμε κατά πόσο η ΕΕ, και η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορούν να αναλάβουν ένα πιο συγκεκριμένο ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής, και ειδικά στο Παλαιστινιακό.

Στο μεταξύ η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε στην πρώτη υποβολή στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου, που καταγγέλλει ότι διέπραξε το Ισραήλ, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις ωμότητες, που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στη Γάζα το 2014.

Η κίνηση αυτή θέτει το Ισραήλ προ διλήμματος. Πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή θα απομονωθεί, καθώς θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες, που έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον διεθνή θεσμό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί τη Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, για εγκλήματα πολέμου, επικαλούμενη το ότι εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες με στόχο αστικά κέντρα στο Ισραήλ.

Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν τη Δευτέρα πως τόσο το Ισραήλ, όσο και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, που μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη Γάζα συγκέντρωσε "πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις", όπως αναφέρεται στην έκθεση που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα