Πρωτοβουλία One Cyprus: Mε τη λύση το Φ.Α θα μπορεί να διοχετεύεται σε Τουρκία

Άρχισε από χθες μια εκστρατεία διαδικτυακής συλλογής υπογραφών από την πρωτοβουλία  με όνομα «One Cyprus». Όσοι ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία  και στηρίζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εκφράζουν την επιθυμία τους για λύση επανένωσης, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλά η λύση που προτείνουν θα πρέπει να είναι, αναφέρουν, στη βάση  συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη συνάντηση στο Βερολίνο

στις 25 Νοεμβρίου 2019 με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε.

Στην ιστοσελίδα τους, www.1cyprus.eu αλλά και στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη προβλήθηκαν ολιγόλεπτες οπτικογραφημένες παρεμβάσεις, από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, το νομικό διεθνολόγο Τουμάζο Τσιελεπή, και τον πρώην Βουλευτή και Συμπρόεδρο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκη Χατζηδημητρίου.

Η ομάδα των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας αποτελείται από τους Φάνο Επιφανίου επιχειρηματία, Ανδρέα Μάτση επιχειρηματία, Ελευθέριο Μοντάνιο, δικηγόρο, Χρήστο Παναγιωτίδη, πολιτικό αναλυτή και εγκεκριμένο λογιστή, και Παύλο Αναστασιάδη, πρώην πρέσβη.

Την Έκκληση αρχικά προσυπέγραψαν 150 γνωστοί Κύπριοι, προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους

Mεταξύ άλλων σημειώνουν πως

Υπάρχει  ορατός κίνδυνος να μην μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς λύση του Κυπριακού, να αξιοποιήσει τον πλούτο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.Δεν υπάρχει ορατή πιθανότητα η σημερινή ισχυρή γεωπολιτική και διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας να εξασθενίσει.Η πιθανότητα να προκληθεί τέτοιο μεγάλο κόστος στην Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να δεχτεί τη λύση που ιδανικά θα θέλαμε, είναι στην πραγματικότητα, όπως έχουν δείξει και τα πρόσφατα γεγονότα, ανύπαρκτη.

Επιπλέον σημειώνουν ότι προσδοκούν ότι θα αξιοποιηθεί η δυναμική που προσφέρουν οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου και θα τεθεί αυτή στην υπηρεσία του υπέρτερου στόχου της επίτευξης λύσης του Κυπριακού, παρά το αντίθετο. «Αναμένεται, περαιτέρω, να συμφωνήσουμε ότι, με τη λύση, φυσικό αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται και μέσω Τουρκίας, το δε θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο», σημειώνουν.

Ολοκληρωμένες τις θέσεις καθώς &τα ονόματα των 150 καθώς που στηρίζουν την πρωτοβουλία μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα