Πρωτοποριακή μαγνητική τομογραφία για αφαίρεση όγκων

Μία πρωτοποριακή τεχνική σχετικά με τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση όγκων σε περιβάλλον μαγνητικού τομογράφου, παρουσίασε σήμερα στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, στην Αθήνα, ο καθηγητής Νευροαπεικόνισης, στο Πανεπιστήμιο Eberhard, Tubinghen, της Γερμανίας, Σωτήριος Μπίσδας, μαζί με τον καθηγητή Νευρογκολογίας του τμήματος νευροχειρουργικής του ιδίου νοσοκομείου Marcos Tatagiba.

Ο ελληνικής καταγωγής 37χρονος γιατρός εξηγεί σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

τη νέα μέθοδο, η οποία έχει εφαρμοστεί σε 400 ασθενείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ερ.: Κύριε Μπίσδα, τι ακριβώς είναι η διεγχειρητική μαγνητική τομογραφία και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Απ.: Το όνομά της είναι Intra-Operative MRI, δηλαδή πρόκειται για διεγχειρητική μαγνητική τομογραφία, η οποία στην ουσία παντρεύει την κλασική νευροχειρουργική με τη νευροακτινολογία. Αυτό γίνεται μέσω της μαγνητικής τομογραφίας. Λειτουργούμε λοιπόν ως εξής: Ξεκινάει η εγχείρηση, είναι μια νευροχειρουργική επέμβαση, ας πούμε για παράδειγμα ένας όγκος και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αφαιρεί ο νευροχειρουργός όσο περισσότερο όγκο γίνεται, αλλά πάντοτε με επιφύλαξη, όσον αφορά στο άκρο της αφαίρεσης του όγκου, με σκοπό να μην επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Σε πολλούς όγκους λοιπόν παραμένει ένα τμήμα που δεν αφαιρείται. Εδώ ακριβώς ερχόμαστε εμείς, ως νευροακτινολόγοι και κάνουμε μια μαγνητική τομογραφία εκείνη τη στιγμή μέσα στο χειρουργείο, με σκοπό να ανιχνεύσουμε ποιο κομμάτι του όγκου έχει μείνει και πώς μπορεί ο νευροχειρουργός χωρίς να επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες να το αφαιρέσει.

Ερ.: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ολικής αφαίρεσης όγκου για τον ασθενή;

Απ.:Τα πλεονεκτήματα μιας ολικής αφαίρεσης όγκου είναι ότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς και φυσικά προσφέρει επικαιροποιημένη πληροφόρηση στον νευροχειρουργό, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, σε ό,τι αφορά στα ζωτικά σημεία τα οποία πρέπει να προσέξει. Επί της ουσίας λοιπόν μειώνεται το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών. Και επειδή η διαδικασία λειτουργεί αλυσιδωτά, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας του ασθενούς.

Ερ.: Πόσο εύκολο είναι να κάνεις μαγνητική τομογραφία κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης;

Απ.: Το να κάνεις μαγνητική τομογραφία, κατά της διάρκεια μιας επέμβασης δεν είναι εύκολο, διότι πρέπει να βρεις τρόπο να φέρεις τον μαγνητικό τομογράφο πάνω στο χειρουργικό τραπέζι του ασθενούς και χωρίς να επηρεάσεις -λόγω του μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται- όλο το concept της επέμβασης. Για αυτό τον λόγο φέρνουμε τον μαγνήτη, που είναι συσκευή αρκετών τόνων, από την οροφή πάνω σε δύο μεταλλικές ράγες και εκείνη τη στιγμή μεταφέρεται ο ασθενής με το χειρουργικό τραπέζι και κάνουμε όλες τις διαδικασίες. Αν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, τότε μπορούμε να έχουμε και το πλήρες φάσμα των διαγνωστικών εξετάσεων που προσφέρει μια μαγνητική τομογραφία εκτός του χειρουργείου, δηλαδή δεν είναι μόνο απεικονιστικός ο έλεγχος, αλλά μπορούμε να κάνουμε χαρτογράφηση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ερ.: Πόσον καιρό εφαρμόζεται η μέθοδος;

Απ.: Εδώ και τέσσερα χρόνια και έχουμε χειρουργήσει συνολικά τετρακόσιους ασθενείς, υπολογίστε κατά μέσο όρο εκατό περιπτώσεις τον χρόνο. Διαλέγουμε τους ασθενείς, δεν υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς στη διαδικασία, πρόκειται για όγκους οι οποίοι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν μονομιάς ή μόνο με τη βοήθεια του μικροσκοπίου και συνήθως αυτοί είναι όγκοι χαμηλής κακοήθειας. Εκτός από αυτό, το ένα πέμπτο των περιστατικών μας, αφορά σε όγκους της βάσης του κρανίου και ένα μικρό κομμάτι είναι διάφορες άλλες ενδείξεις, όπως όγκοι της αυχενικής μοίρας, του νωτιαίου μυελού, αλλά και ορισμένα αγγειακά περιστατικά. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε περισσότερα περιστατικά, γιατί είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, επειδή γίνεται και προεγχειρητικός έλεγχος και αυξάνονται κατά περίπου δύο, οι ώρες της αναισθησίας, δεν μπορούμε λοιπόν να υποβάλλουμε τους ασθενείς σε τόσο παρατεταμένη αναισθησία.

Ερ.: Πώς το αντιμετωπίζουν οι ασθενείς;

Απ.: Συνήθως πρόκειται για ασθενείς, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν ακόμη και όγκους υψηλής κακοήθειας και με ψυχολογικά μέσα, αλλά και με φαρμακευτική αγωγή. Όταν λοιπόν έχουν απέναντί τους ιατρούς που τους λένε ότι θα αφαιρέσουν τον όγκο όσο γίνεται περισσότερο, αυτό τους δίνει δύναμη να παλέψουν περισσότερο. Αυτοί οι κάποιοι παραπάνω μήνες ζωής για αυτούς είναι πολύ σημαντικοί.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα