Πρώτο ετήσιο μνημόσυνο Σταςς Παράσκου

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, 2015 θα τελεστεί το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του ζωγράφου Σταςς Παράσκου, στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου στη γενέτειρά του Αναφωτία.

Προσκαλείσθε όσοι επιθυμείτε να τιμήσετε τη μνήμη του, όπως παραστείτε.

Ο Στας Παράσκος γεννήθηκε στην Αναφωτία της Λάρνακας το 1933. Το 1953 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Ληντς. Κατά τη διετία 1956-58 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Leeds College of Art

και στη συνέχεια εργάστηκε ως λέκτορας στο τμήμα προπτυχιακών σπουδών στο Leicester College of Art και στο τμήμα ζωγραφικής στο Leeds Polytechnic.

Η μαθητεία του κοντά σε καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και η προσωπική του δουλειά και αφοσίωση, τον ανέδειξαν ως εικαστικό καλλιτέχνη και δάσκαλο ανάμεσα στον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 1969 ίδρυσε το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης στην Αμμόχωστο. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μετακόμισε αρχικά στην Κάτω Πάφο και το 1985 στο χωριό Λέμπα της Πάφου, όπου βρισκόταν μέχρι την τελευταία περίοδο της ζωής του.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες δημόσιες συλλογές της Βρετανίας, όπως στην Tate Gallery Λονδίνου, Leeds City Art Gallery, Arts Council Collection και University of Leeds, καθώς και στην Κύπρο, στις ΗΠΑ., στον Καναδά και στη Δανία.

Ο Στας Παράσκος δίδαξε ζωγραφική σε Πανεπιστημιακό επίπεδο για τριάντα χρόνια στην Αγγλία. Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής του Κυπριακού Κολλεγίου Τέχνης στη Λέμπα Πάφου και στην Λάρνακα. Η ακαδημαϊκή ζωή δεν φαίνεται να επηρέασε τον τρόπο που εργαζόταν. Προτιμoύσε την απλότητα και ευθύτητα της λαϊκής έκφρασης από τις διανοητικές αναζητήσεις άλλων ακαδημαϊκών καλλιτεχνών. Η έμπνευσή του ήταν βασισμένη στη τέχνη πρωτόγονων πολιτισμών.

Η ζωγραφική του Στας είναι μια διαπροσωπική σχέση, ένας στενός δεσμός μεταξύ αισθησιασμού, θρησκείας και πολιτικοκοινωνικής ζωής, με έντονο το τοπικιστικό στοιχείο με το ανάλογο στυλ.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Norbert Lynton ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τον Στας Παράσχο αναφέρει : «Ο Παράσχος είναι ένας σοφιστικέ καλλιτέχνης που σπούδασε στη Δύση και έχει τις ρίζες του στην Ανατολή. Στην τέχνη του κατόρθωσε να συνδυάσει με επιτυχία τις εικαστικές παραδόσεις του δυτικού μοντερνισμού με τις παραδόσεις της Βυζαντινής Ορθοδοξίας».

Ξεκινώντας από αυτή την βάση ανέπτυξε την δική του καλλιτεχνική γλώσσα και μια ποικιλία θεμάτων που αγγίζουν θρησκευτικά θέματα, πολιτικά, ερωτικά, κοινωνικά. Ο Στας ανήκε στη μέση γενιά Κυπρίων δημιουργών με ξεχωριστή θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα