Πρώτη συνομιλία Κινέζου Πρόεδρου με Ζελένσκι μετά την επίσκεψη σε Πούτιν

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, καθώς η Κίνα επιδιώκει να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ειρηνοποιός.

Η virtual συνάντηση είναι πιθανό να ακολουθήσει μια σύνοδο κορυφής στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του Σι και του προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με χθεσινά αμερικανικά δημοσιεύματα. Το Πεκίνο επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας

μια σειρά προτάσεων τον περασμένο μήνα με στόχο την αποκλιμάκωση που απορρίφθηκαν γρήγορα από τους συμμάχους.

Η Κίνα θεωρεί επίσημα την Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος, αλλά απέφυγε να καταδικάσει τον πόλεμο του Πούτιν και δεν τον χαρακτήρισε «εισβολή». Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο και εισήγαγε σχεδόν το 30 τοις εκατό του καλαμποκιού της από αυτήν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται κινεζική εμπλοκή για να τερματιστεί η σύγκρουση. «Η Κίνα έχει δείξει τις σκέψεις της. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία δεν είναι κακό», είπε μετά την αποκάλυψη των ειρηνευτικών προτάσεων του Πεκίνου. «Αλλά το ερώτημα είναι τι ακολουθεί τις λέξεις. Το ερώτημα είναι στα βήματα και πού θα οδηγήσουν».

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη διπλωματική επαφή μεταξύ Κίνας και Ουκρανίας.

«Ενθαρρύνουμε τον Πρόεδρο Σι να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Ζελένσκι επειδή πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) και ο ίδιος ο Πρόεδρος Σi πρέπει να ακούσουν άμεσα την ουκρανική προοπτική και όχι μόνο τη ρωσική προοπτική σε αυτό», είπε.

Ωστόσο, ο Σάλιβαν είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη επιβεβαίωση από το Πεκίνο ότι θα πραγματοποιηθεί μια κλήση μεταξύ του Σi και του Zelensky.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει. Αυτό θα ήταν καλό γιατί θα έφερνε δυνητικά περισσότερη ισορροπία και προοπτική στον τρόπο με τον οποίο η ΛΔΚ το προσεγγίζει αυτό, και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να τους αποτρέπει από το να επιλέξουν να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, κάτι που προφανώς είναι κάτι που έχουμε προειδοποιήσει».

Οι εξελίξεις έρχονται αφού η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν ότι ανανεώνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κίνα μετά από οκτώ χρόνια εχθρότητας, σε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε και υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Ο Σι λέγεται ότι σκέφτεται να επισκεφθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν πραγματοποιήσει το ταξίδι του στη Ρωσία, το οποίο έρχεται αφότου εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως αρχηγός κράτους της Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι τα συμφέροντα της Κίνας στην Ουκρανία μπορεί να είναι κακόβουλα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να σχεδιάζει να παράσχει στη Ρωσία πυρομαχικά και όπλα. Ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία λίγο αφότου ο ίδιος και ο Xi δήλωσαν ότι «δεν υπάρχουν όρια» στη συνεργασία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτη, Κινέζου Πρόεδρου, Ζελένσκι, Πούτιν,proti, kinezou proedrou, zelenski, poutin