Πρώτη φορά συλλέγουν οικονομικά στοιχεία για εκτοπισθέντες

Είναι η πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή, όπου η πολιτεία συλλέγει στοιχεία με στόχο την αποσαφήνιση της δαπάνης που το κράτος κατέβαλε ως οικονομική συνδρομή, με διάφορες μορφές, σε εκτοπισθέντες και μη.

Με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, αρμόδιοι λειτουργοί ξεσκονίζουν εκατοντάδες φακέλλους που αφορούν στις δαπάνες για την προσφυγική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία συστήματος μηχανογράφησης που θα ασχολείται επισταμένα με

τις κατεχόμενες περιουσίες και τις δαπάνες της προσφυγικής πολιτικής. Ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών ανέλαβε την υλοποίηση του επίπονου και πολυεπίπεδου έργου.

Τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από τις κρατικές υπηρεσίες αποτυπώνεται ως εξής:

Δάνεια της τάξης του €1,1 δισ. ενέκρινε ο Οργανισμός (σπουδαστικά, επαγγελματικά, υγείας, στεγαστικά), από της ίδρυσής του, το 1996, μέχρι σήμερα.

Μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί δάνεια ύψους €508 εκατ. Επίσης, ο Οργανισμός παραχώρησε άλλα €665 εκατ. που αφορούσαν επιδότηση επιτοκίου σε δάνεια για σκοπούς στέγασης και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δάνεια για γεωργούς

Συνολικά 7.628 δάνεια αξίας €19 εκατ. παραχωρήθηκαν από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, κατά την περίοδο 1974-1984, για την υλοποίηση σχεδίων ανάπτυξης, κυρίως της γεωργοκτηνοτροφίας, σε τ/κ κλήρο.

Το Γενικό Λογιστήριο έδωσε δάνεια ύψους €6 εκατ.για σκοπούς επαναδραστηριοποίησης επιχειρηματιών, ανάπτυξης της τριτοβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης, και της γεωργοκτηνοτροφίας σε τ/κ κλήρους.

Στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών: από το 1997 μέχρι και σήμερα καταγράφονται 19.000 ενεργά συμβόλαια ενοικίασης και χρήσης τ/κ περιουσίας (γεωργικής γης και υποστατικών).

Οι δαπάνες της στεγαστικής πολιτικής προς αποκατάσταση εκτοπισθέντων αποτελούν την πιο δαπανηρή πτυχή της προσφυγικής πολιτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, υπολογίζεται ότι υπάρχουν μηχανογραφημένες 200.000 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε 146.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έτυχαν χρηματικής βοήθειας ή τους παραχωρήθηκε κατοικία σε συνοικισμό ή οικόπεδο.

Βασική πηγή εξασφάλισης στοιχείων είναι το Τμήμα Κτηματολογίου, που δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία, καθώς τα μητρώα που αφορούν τις επαρχίες Αμμοχώστου, Κερύνειας και περιοχές της Λευκωσίας απωλέσθηκαν μετά την εισβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα