Πρώτη αξιολόγηση δανειστών επί του ελληνικού προγράμματος

Αρχίζει από σήμερα με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα ο πρώτος έλεγχος των δανειστών επί του νέου προγράμματος, με την προσοχή να επικεντρώνεται στις επίμαχες αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Οι πρώτες επαφές γίνονται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκτός από το ασφαλιστικό, το οποίο ήδη προκαλεί πολλές αντιδράσεις των εργαζομένων που κατέρχονται την εβδομάδα αυτή σε μαζικές διαδηλώσεις,

το βάρος των ελεγκτών πέφτει και στην εξέταση της πορείας του προϋπολογισμού.

Από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με τα λεγόμενα χαμηλόβαθμα κλιμάκια, θα εξαρτηθεί και το πότε θα έρθουν στην Αθήνα, και με ποια διάθεση, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου», που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές προσέρχονται επί του παρόντος με διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2015 είναι πιθανόν να κλείσει ακόμα και με πλεόνασμα έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση σύμφωνα με την ίδια, τόσο στον προϋπολογισμό του 2016 όσο και σε αυτούς των επομένων δύο ετών.

Η πλευρά των δανειστών διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ύψους 900 εκ ευρώ, ενώ ζητά των προσδιορισμό μέτρων 5,5 δισ. ευρώ έως το 2018.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δια του Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, παραδέχεται ότι η τελική διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και επίπονη και για τον λόγο αυτό, συμπληρώνει, έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια στις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας, διατηρώντας ως κόκκινες γραμμές, λέει, τη διασφάλιση της εθνικής σύνταξης και την αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Δημοσιογραφικές εκτιμήσεις σήμερα αποφαίνονται πως το κουαρτέτο των πιστωτών -και ειδικά το ΔΝΤ που υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία θεωρεί μια από τις δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο οικονομικό πρόγραμμα- ζητεί να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχύρωσή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και διαφωνούν με τη χορήγησή της στα 15 έτη ασφάλισης, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας ως όριο τα 20 έτη ασφάλισης.

Οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι δανειστές ουσιαστικά επαναφέρουν μία πρόταση, η οποία για πρώτη φορά ετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την περίοδο 2010-2011. Και υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμη και εμπλοκής στη διαπραγμάτευση εάν οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρές προτάσεις που θα θίγουν τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο οικονομικός Τύπος στην Ελλάδα σήμερα αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, επειδή τη θεωρούν ως προνοιακή παροχή η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, φέρεται να εξακολουθούν να έχουν ισχυρές ενστάσεις οι δανειστές όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, παρά το γεγονός ότι οι εργοδοτικοί φορείς έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Η οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική υπογραμμίζει ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών λέγεται πως είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επειδή θεωρούν ότι αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα