Πρώτη αντίδραση Τ/ΥΠΕΞ για επίθεση Ιράν: «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση...»

Μετά από μια αισθητή καθυστέρηση στην αντίδρασή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε επιτέλους -και μάλιστα μέσω διπλωματικών καναλιών, όχι με άμεση δήλωση- την πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την επίθεση του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ. Μετά από μία σημαντική συνομιλία που είχε ο Χακάν Φιντάν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Hüseyin Emir Abdullahiyan, ‘διπλωματικές πηγές’ επιβεβαίωσε την επιθυμία της Τουρκίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η επίσημη θέση της Τουρκίας, όπως περιγράφεται από τον Φιντάν, επιδιώκει

να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικά βήματα στην περιοχή, ενώ ο Abdullahiyan από την πλευρά του δηλώνει το πέρας της ιρανικής αντεπίθεσης και την αποφασιστικότητα για αυστηρότερη απάντηση σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε σήμερα (14 Απριλίου) τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdullahiyan. Ο υπουργός Φιντάν μετέφερε στον συνομιλητή του ότι “δεν επιθυμούμε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμούμε τον τερματισμό των βημάτων που θα αυξήσουν την ένταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abdullahiyan δήλωσε ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει λήξει και ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση εκτός εάν δεχθεί επίθεση. Ο Abdullahiyan δήλωσε ότι αν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά.

Ίσες αποστάσεις από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, στην πρώτη επίσημη δήλωση της Άγκυρας

Μετά την μέσω "διπλωματικών πηγών" ενημέρωση περί τηλεφωνικής συνομιλίας Τούρκου και Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, όπου εκφράστηκε, η "επιθυμία της Άγκυρας για αποκλιμάκωση", ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ προέβη σε δήλωση ‘ίσων αποστάσεων’ με έμφαση σε μία λύση στο Παλαιστινιακό.

«Ελπίζουμε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή μας θα μειωθεί το συντομότερο δυνατό και η προσοχή θα επικεντρωθεί στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης δύο κρατών.

Όσοι υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ σιωπώντας για τις σφαγές αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και είναι συνένοχοι στα εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Είναι τόσο ιστορική και στρατηγική όσο και ανθρωπιστική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιστρέψει στο δίκαιο, να σταθεί στο πλευρό του δικαίου και να πάρει θέση για να σταματήσει η ισραηλινή κυβέρνηση τις επιθέσεις της. Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και δεν υπάρχουν χαμένοι στη δίκαιη ειρήνη», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης: LIVE: «Αναχαιτίστηκε η ιρανική επίθεση»-Ετοιμάζει απάντηση το Ισραήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα