Πρόταση μομφής κατά της ψευδοκυβέρνησης από ΡΤΚ

Πρόταση μομφής (πρόταση μη εμπιστοσύνης στα τουρκικά) εναντίον της ψευδοκυβέρνησης θα καταθέσει αύριο στη “βουλή” ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, όπως ο ίδιος δήλωσε σε διάφορα τ/κ ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν επέκρινε το γεγονός ότι εδώ και δύο ημέρες η ολομέλεια της “βουλής” δεν μπόρεσε να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς απουσίαζαν “βουλευτές” από τα κόμματα ΚΕΕ και ΔΚ που απαρτίζουν την “συγκυβέρνηση”, την οποία

κατηγόρησε ότι σαμποτάρει με αυτόν τον τρόπο τις εργασίες της “βουλής”.

Οι πράξεις της “κυβέρνησης” είναι παράνομες και η “κυβέρνηση” είναι ανίκανη να “κυβερνήσει”, δήλωσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν προσθέτοντας ότι επειδή η “κυβέρνηση” δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου, δεν έχουν έρθει τα απαραίτητα κονδύλια από την Τουρκία και γι` αυτό υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες.

Εμείς εξάλλου δεν εμπιστευόμαστε αυτή την “κυβέρνηση”, πιστεύουμε όμως ότι δεν την εμπιστεύεται πλέον ούτε και ο κόσμος, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, αύριο θα καταθέσει την πρόταση μομφής στη “βουλή”, εκεί θα συζητηθεί το τί έκανε ή όχι η “κυβέρνηση” και εάν την εμπιστεύονται ή όχι και μετά θα συζητήσουν το θέμα που θέτει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ο “πρωθυπουργός” Οζγκιουργκιούν για πρόωρες “εκλογές”.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι εάν 3-4 “βουλευτές” από την “κυβέρνηση” φέρουν στη “βουλή” πρόταση για πρόωρες “εκλογές” τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την εγκρίνουν αλλά η “κυβέρνηση” - συνέχισε – δεν έχει τέτοια πρόθεση και ρίχνει τη μπάλα στην αντιπολίτευση. “Η αντιπολίτευση θα κάνει το καθήκον που της αναλογεί”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, σημειώνοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα του κόμματός του για να συζητήσουν το θέμα των πρόωρων “εκλογών”.

Χθες μιλώντας σε ιδιωτικό κανάλι, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν είχε καλέσει την αντιπολίτευση που επικρίνει την “κυβέρνηση” να καταθέσει πρόταση στη “βουλή” για πρόωρες “εκλογές”, λέγοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του, το ΚΕΕ, θα την εγκρίνουν.

Σύμφωνα με την διαδικασία που υπάρχει στα κατεχόμενα, η πρόταση μομφής κατατίθεται στη “βουλή” από κάποιο κόμμα και αφού συζητηθεί τίθεται σε ψηφοφορία. Για την έγκρισή της χρειάζονται 26 ψήφοι.

Στη “βουλή” το κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει 18 “βουλευτές”, το Δημοκρατικό κόμμα 5, οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν την “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ είναι 4, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα έχει 20 “έδρες”, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 2 και το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας (Μεχμέτ Τσακιτζί) 1. Οι τελευταίες “βουλευτικές εκλογές” στα κατεχόμενα έγιναν στις 28 Ιουλίου 2013.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είχε δημοσιοποιήσει η τ/κ εφημερίδα Ντεταί στις 20 Φεβρουαρίου, το ΚΕΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 36,1% και ακολουθεί το ΡΤΚ με 19.8%, το κόμμα του Λαού με 16,9%, το κόμμα Κοινοτική Δημοκρατίας με 9,4%, το Δημοκρατικό κόμμα με 8,9%, το κόμμα Αναγέννησης με 3,3%, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος με 1,9% και το κόμμα Νέα Κύπρος με 1,6%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
πρόταση μομφής εναντίον της “κυβέρνησης” και πρόταση για πρόωρες “εκλογές” κατέθεσε χθες το ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα στα κατεχόμενα
Τυχαία Θέματα