«Προσβολή για Κ.Δ η έλλειψη ενημέρωσης για πτήσεις από Βρετανικές Βάσεις»

Συνέχεια στα δημοσιεύματά που αφορούν τον ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο δίνει η ιστοσελίδα «Declassified UK».  Στο άρθρο (08/01/24) που υπογράφει ο Mat Kenapnt  παραθέτει δηλώσεις που έγιναν εντός της Βρετανικής Βουλής και αφορούν την αδιαφάνεια πληροφοριών μεταξύ Η.Β και Κυπριακής Δημοκρατίας για τις δραστηριότητες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων. 

Ο James

Heappey, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα: «Ως έμπιστος εταίρος, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) συνεργάζεται τακτικά με την Κυπριακή Δημοκρατίας για θέματα που σχετίζονται με τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων», προσθέτοντας «Αυτό περιλαμβάνει, όπου χρειάζεται, την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πτήσεις από και προς τη RAF Ακρωτήρι, αν και δεν υπάρχει επίσημη απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο».

Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις για εμπλοκή Βρετανών στον πόλεμο από το Ακρωτήρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του Kenny MacAskill, βουλευτή Alba του East Lothian ο οποίος είπε στο Declassified : «Είναι μια βρετανική ‘’κυρίαρχη βάση’’ αλλά βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι ταυτόχρονα κυρίαρχο έθνος και φαινομενικά σύμμαχος. Αυτή η έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου μηχανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο νησί δεν είναι μόνο προσβλητική για τους Κύπριους και την Κύπρο, αλλά δυνητικά τους θέτει σε κίνδυνο».

Ο MacAskill, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, πρόσθεσε: «Σίγουρα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις εκτελούνται από το νησί τους. Ωστόσο, αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αναλαμβάνονται χωρίς καμία ανάγκη διαβούλευσης με τους Κύπριους. Παρόλο που θα μπορούσε να τους κάνει στόχο τρομοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα