Προσβάσιμες εκλογικές θυρίδες για παραπληγικούς στις εκλογές

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα λειτουργήσουν θυρίδες για εξυπηρέτηση εκλογέων με τροχοκάθισμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η επόμενη θετική δράση θα είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής

ψηφοφορίας.

Η παρουσίαση των εκλογικών θυρίδων έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, 28 Δεκεμβρίου, στο ισόγειο της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας.

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, έστω και καθυστερημένα, θα μπορούμε να εξασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα όπως ο κάθε πολίτης και με προστασία της ιδιωτικότητας μας», είπε ο κ Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα για να ψηφίσει κάποιος ψηφοφόρος που διακινείται με τροχοκάθισμα, δεν μπορούσε να εισέλθει εντελώς στην εκλογική θυρίδα, ή χρειαζόταν βοήθεια από άλλα άτομα.

Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε πως η Οργάνωση Παραπληγικών αναμένει ότι αυτή η θετική δράση θα επεκταθεί σε όλα τα εκλογικά κέντρα, παγκύπρια, ώστε να μην χρειάζεται να ενημερώνει ο οποιοσδήποτε ότι υπάρχει εκλογέας με αναπηρία ή κινητική αναπηρία ή ότι χρειάζεται υποδομές προσβασιμότητας, αλλά να γνωρίζουν ότι σύντομα σε όλα τα εκλογικά κέντρα υπάρχει τουλάχιστον μια εκλογική θυρίδα προσβάσιμη σε άτομα με τροχοκάθισμα.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «θέλουμε αυτή η δράση να έχει συνέχεια, παρέχοντας στους εκλογείς ή και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Ο κ. Λαμπριανίδης εξέφρασε την άποψη ότι και σε άλλες ομάδες ψηφοφόρων που συναντούν δυσκολίες θα έπρεπε να δοθεί δυνατότητα ώστε να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ηλεκτρονικά, προσθέτοντας πως στην παρούσα εποχή και οι ηλικιωμένοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά και την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό των κέντρων που θα παρέχουν τη διευκόλυνση των προσβάσιμων εκλογικών θυρίδων, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι η Οργάνωση ενημερώθηκε για 200 περίπου εκλογικά κέντρα. Ταυτόχρονα σημείωσε ως σημαντικότερο όλων το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η υπηρεσία εκλογών, όταν ενημερωθεί πως σε κάποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζει άτομο που διακινείται με τροχοκάθισμα, φροντίζει να υπάρχουν υποδομές ώστε το άτομο αυτό τουλάχιστον να φτάσει στο κτήριο.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια η Υπηρεσία Εκλογών είχε διάθεση συνεργασίας και έψαχνε να μάθει πληροφορίες για να δημιουργήσει καλύτερη εμπειρία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπήρχαν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα