Πρόστιμο στην Κύπρο 12,700 ευρώ για ηθική βλάβη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τρίτη την Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει ποσό ύψους 12,700 ευρώ ως ηθική βλάβη στον Kone Sehana Seagal, ο οποίος ζει στην Κύπρο.

Στην απόφασή του στην υπόθεση Seagal εναντίον Κύπρου (αρ. 50756/13), το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι διαπιστώθηκε παραβίαση του Άρθρου 3 και του Άρθρου 5 § 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως

αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΕΔΑΔ, ο Seagal, γεννηθείς το 1978 στη Μασσαλία, ισχυρίζεται ότι είναι Γάλλος υπήκοος Αφρο-καραϊβικής καταγωγής.

Η υπόθεση αφορά κυρίως την κράτησή του από τις κυπριακές Αρχές και τον ισχυρισμό του για κακομεταχείριση από φρουρούς των κεντρικών φυλακών Λευκωσίας και άλλους φυλακισμένους και την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης για τον τραυματισμό που υπέστη.

Το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι ο Seagal είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στην Κύπρο για τα αδικήματα της κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, της αντίστασης σε νόμιμη σύλληψη και της επίθεσης και σκόπιμης παρεμπόδισης αστυνομικού κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του (Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2010, Απρίλης – Ιούνης 2013) και κρατείτο μεταξύ Ιουνίου 2013 – Οκτωβρίου 2014 για σκοπούς απέλασής του.

Αναφέρει ότι ο αιτών αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2013, μετά την έκτιση της ποινής φυλάκισής του αλλά συνελήφθη εκ νέου στη βάση ενταλμάτων απέλασης και κράτησής του ως «απαγορευμένος μετανάστης» και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Ωστόσο, εφόσον δεν είχε έγκυρο διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, δεν μπορούσε να απελαθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και ειδικότερα, από το Νοέμβριο του 2013 και μετά, οι κυπριακές Αρχές είχαν συνάντηση μαζί του αλλά ο Seagal αρνείτο να δώσει πληροφορίες σχετικά με την πραγματική του ταυτότητα. Έτσι, οι Αρχές ήρθαν σε επαφή με τη γαλλική Πρεσβεία και το Προξενείο της Ακτής του Ελεφαντοστού στην Κύπρο για να διακριβώσουν αν ήταν ένας από τους πολίτες τους.

Το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι όλες οι προσπάθειες για να διακριβωθεί η ταυτότητά του Seagal και να αποκτήσει ένα ταξιδιωτικό έγγραφο ήταν ανεπιτυχείς και αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2014.

Σημειώνεται ότι ο Seagal ισχυρίστηκε ότι στις 22 Απριλίου του 2013, ενώ εξέτιε την ποινή του, δέχθηκε επίθεση από πέντε κρατούμενους μετά την άρνησή του να καθαρίσει τα κελιά τους.

Υποστήριξε επίσης ότι τον χτύπησαν και οι δεσμοφύλακες όταν μεταφέρθηκε πίσω στο κελί του.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι, έχοντας υποστεί τραυματισμούς στο πρόσωπό του, τα αυτιά, την πλάτη και το στήθος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από 24 ώρες.

Αναφέρεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση υποστήριξε ότι το περιστατικό στις 22ας του Απρίλη, 2013 συνέβη όταν ο Seagal, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις διαταγές των δεσμοφυλάκων, αποπειράθηκε να κτυπήσει ένα δεσμοφύλακα με αποτέλεσμα ένας από τους δεσμοφύλακες και δύο κρατούμενοι να αναγκαστούν να επέμβουν και να τον ακινητοποιήσουν.

Επίσης, ότι τον εξέτασε αμέσως γιατρός της φυλακής και του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή, ενώ την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εξετάστηκε από ωτορινολαρυγγολόγο.

Σύμφωνα με την έκθεση του νοσοκομείου, ο Seagal είχε διάτρητο τύμπανο και αίμα στο κανάλι του αυτιού.

Μετά το περιστατικό τρεις φρουροί που ενεπλάκησαν έδωσαν γραπτές αναφορές στον Διευθυντή των Φυλακών, αναφέροντας ότι παραμέρισαν και ακινητοποίησαν τον Seagal.

Επικαλούμενος το Άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), ο Seagal παραπονέθηκε ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά, ως αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης που υπέστη από φρουρούς των φυλακών και άλλων κρατουμένων.

Περαιτέρω, επικαλούμενος το άρθρο 5 § 1 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), παραπονέθηκε για την κράτησή του από τις κυπριακές Αρχές.

Το Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ως παραδεκτά τα παράπονα δυνάμει του Αρθρου 3 σχετικά με την κακομεταχείριση και του Άρθρου 5 § 1, σχετικά με την κράτηση του αιτούντος την περίοδο από 21 Ιουνίου 2013 έως 24 Οκτώβρη 2014 ενώ τα υπόλοιπα παράπονα ως μη παραδεκτά.

Απεφάνθη επίσης ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 3 της Σύμβασης σε ουσιαστικές και διαδικαστικές πτυχές της και ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 5 § 1 της Σύμβασης.

Το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι το εναγόμενο κράτος οφείλει να καταβάλει στον προσφεύγοντα, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 της Σύμβασης, 12.700 ευρώ, όσον αφορά την ηθική βλάβη.

Το Δικαστήριο απέρριψε τα υπόλοιπα αιτήματα του προσφεύγοντος για δίκαιη ικανοποίηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα