Προσπάθειες για άρση της απεργίας στα λιμάνια

Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα οι συντεχνίες της Αρχής Λιμένων με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους διαφωνίες, που αφορούν κυρίως το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που θα εφαρμοστεί ενόψει της αποκρατικοποίησης.

Οι συντεχνίες δεν φαίνεται να έμειναν ικανοποιημένες από την προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη.

Η άρση ή όχι της 48ης απεργίας, που

έχει εξαγγελθεί από πλευράς ΔΕΟΚ, ΣΥΑΛΚ και ΣΥΠΑΛΚ, για τις 27 και 28 Αυγούστου, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα, που θα φέρει η σημερινή συνάντηση.

Συμφωνήθηκε να γίνουν επιμέρους συναντήσεις για να διευκρινιστούν κάποια θέματα όσον αφορά το εθελοντικό σχέδιο αφυπηρέτησης, για το οποίο έχει ετοιμαστεί μια πρώτη πρόταση προς τις συντεχνίες και επίσης συμφωνήθηκε, αν χρειαστεί, να γίνει ακόμα μία συνάντηση την άλλη βδομάδα, ώστε να λυθούν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις, ενδεχομένως, να έχουν δημιουργηθεί δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη τα θέματα που συζητούνται με τις συντεχνίες είναι τρία.

Το πρώτο αφορά το θέμα της μετακίνησης υπαλλήλων προς τη δημόσια υπηρεσία, για το οποίο υπάρχει και σχετικό νομοσχέδιο.

Το δεύτερο αφορά το καινούριο οργανόγραμμα της Αρχής Λιμένων Κύπρου, η οποία μετά την αποκρατικοποίηση θα έχει περισσότερο εποπτικό, παρά λειτουργικό ρόλο και το τρίτο θέμα είναι το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Ερωτηθείς για τη φόρμουλα στη βάση της οποίας θα υπολογίζεται η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι επιλέξουν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ο Υπουργός είπε ότι θα λαμβάνονται υπόψη τα χρόνια που απομένουν μέχρι την αφυπηρέτηση, τα χρόνια υπηρεσίας και άλλοι παράγοντες.

Η κυβέρνηση, είπε, είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί με τις συντεχνίες κάποιες από τις δικές τους εισηγήσεις.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «το να εξαγγέλλονται μέτρα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος είναι αντιπαραγωγικό και κάνει μόνο ζημιά στην οικονομία. Σεβόμαστε τις συντεχνίες και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά όλα πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια ενός διαλόγου» υπέδειξε.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως μετά τις διευκρινίσεις, που έχουν δοθεί και τη σημερινή συνάντηση, δεν θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα