Προσπάθεια προόδου για παραβίαση Κρ.Δικαίου από Πολωνία

Σε φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεύτερου, και σε συνέχεια της πρότασης της Κομισιόν να υπαχθεί η Πολωνία στο άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιτύχουν "πρόοδο" στο θέμα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

"Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και ο Πρόεδρος της Κομισιόν πραγματοποίησαν μια ευρύτατη και εποικοδομητική συζήτηση απόψε το βράδυ

και συνέχισαν τη συζήτηση που άρχισε κατά την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2017", σύμφωνα με δήλωση που εξεδόθη από το γραφείο του Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση "αντιμετώπισαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος", διευκρινίζοντας ότι "τα ζητήματα αυτά περιελάμβαναν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολωνική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις πολιτικές της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, την ενιαία ψηφιακή αγορά, την ενέργεια και τη μετανάστευση".

"Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος διεξήγαγαν επίσης λεπτομερή συζήτηση για θέματα σχετικά με το κράτος δικαίου", σημειώνεται από την πλευρά του Ζ.Κ.Γιούνκερ και ανακοινώθηκε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν ξανά για να συνεχίσουν τη συζήτηση, προκειμένου να σημειώσουν πρόοδο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν είχε τον προηγούμενο μήνα ζητήσει την υπαγωγή της Πολωνίας στο άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και συγκεκριμένα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Η προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση είχε εισαγάγει διακρίσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης των ανδρών και γυναικών δικαστών, και εξαρτούσε την παραμονή τους στην υπηρεσία με την κρίση του εκάστοτε υπουργού δικαιοσύνης. Η Πολωνία αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να της αφαιρεθεί η ψήφος στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών (απόφαση που θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία) μέχρι να διορθωθεί η παράβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα