Προσοχή:Οι κροτίδες μπορούν να προκαλέσουν και απώλεια ακοής

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου, και της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα, ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Κλινικός Ακουολόγος μας ενημερώνει για τον θόρυβο, τους κινδύνους που ενέχει, καθώς επίσης και για τους κινδύνους στην ακοή από τη ρίψη κροτίδων.

«Θόρυβος» είναι ο δυσάρεστος, ανεπιθύμητος ή και ενοχλητικός ήχος που κανένα αυτί δεν μπορεί να το συνηθίσει. Η μονάδα έντασης του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Το γεγονός ότι ο θόρυβος είναι βλαβερός για τον άνθρωπο, αναγνωρίστηκε

στην αρχαία Ελλάδα πριν 2.500 χρόνια, αφού απαγόρευαν στους χαλκουργούς και σε άλλους τεχνίτες να έχουν τα εργαστήριά τους μέσα στην πόλη, γιατί έκαναν πολύ θόρυβο. Επίσης, σε κάποιες πόλεις στην Ευρώπη είχαν απαγορευτεί οι άμαξες και τα άλογα τη νύχτα, έτσι ώστε να μην κάνουν θόρυβο και ο ύπνος των κατοίκων να είναι πιο ήσυχος και ειρηνικός.

Στις μέρες μας, οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και συνεχώς βρισκόμαστε σε κίνηση, με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε πάρα πολλές εναλλαγές εικόνων και ήχων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορύπανση βρίσκεται δεύτερη μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Η ηχορύπανση μπορεί να εντοπισθεί σχεδόν παντού στη ζωή μας: σε χώρους εργασίας, στον δρόμο, στο αυτοκίνητο, στα σπίτια μας με το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση στη διαπασών και σε χώρους διασκέδασης.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα ασφαλή και μη ασφαλή επίπεδα θορύβου. Τα ασφαλή επίπεδα θορύβου είναι αυτά που η ένταση τους δεν ξεπερνά τα 85 dB, δηλαδή, η βροχή είναι 40dB, μια φυσιολογική ομιλία είναι 60dB, ο φυσιολογικός θόρυβος στον δρόμο είναι 70 dB, ένα θορυβώδες γραφειακό περιβάλλον είναι 80dB.

Όταν όμως η ένταση ξεπερνά τα 85dB, τότε τα επίπεδα θορύβου είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, π.χ. ο θόρυβος ενός εργοστασίου είναι 90dB, η μουσική σε νυχτερινά κέντρα / clubs είναι 110 dB, οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής σε υψηλές εντάσεις είναι 115dB, ο ήχος από τη ρίψη πυροτεχνημάτων ή κροτίδων είναι 125-168dB και ο ήχος από ένα πυροβολισμό είναι 145dB.

Η μακροχρόνια και διαρκής έκθεση των ανθρώπων σε επιβλαβείς θορύβους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Αντίθετα, η έκθεση σε απότομους και πολύ δυνατούς ήχους (π.χ. κροτίδες και πυροβολισμοί) μπορεί να προκαλέσει οξύ ακουστικό τραύμα (βλάβη στο ακουστικό νεύρο) στο ένα ή και στα δύο αυτιά, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι μόνιμο και μη ανατρέψιμο.

Ο τύπος αυτής της βαρηκοΐας ονομάζεται νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Παρουσιάζεται όταν υπάρχει βλάβη στο ακουστικό νεύρο, δηλαδή όταν τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία καταστρέφονται και κατ’ επέκταση μειώνεται η ακοή και η διακριτική ικανότητα. Είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη και συνήθως αφορά και τα δύο αυτιά.

Η θεραπεία που συνιστάται είναι η ενίσχυση του ήχου με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακοή και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Καλό θα ήταν, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι νέοι μας να μην χρησιμοποιήσουν κροτίδες, αφού μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και μόνιμη απώλεια ακοής, όχι μόνο σ’ αυτούς, αλλά και στους γύρω τους.

Τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE σας εύχονται από καρδιάς Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες.

Μην αγνοείτε την απώλεια ακοής. Δράστε Έγκαιρα και Επενδύστε στην Ακοή σας. Για ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής, επικοινωνήστε με τα Κέντρα Ακοής στο 77 77 65 00

Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA Κλινικός Ακουολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα