Προσηλωμένοι στη λύση Κασουλίδης-Λίντινγκτον

Το Κυπριακό και μια σειρά διμερών θεμάτων απασχόλησαν τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών και το Βρετανό Υπουργό Ευρώπης στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Φόρεϊν Όφις, με την οποία ολοκληρώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιωάννη Κασουλίδη στο Λονδίνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη συνάντηση με τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον. «Διεξήλθαμε των διμερών σχέσεων που αφορούν θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας για αυτόν το σκοπό, θέματα που αφορούν τη λειτουργία των βρετανικών βάσεων πάλι για αυτόν το

συγκεκριμένο σκοπό», δήλωσε κ. Κασουλίδης, εξερχόμενος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε μιλήσει κυρίως για το Κυπριακό, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες», συνέχισε. «Είναι οι γνωστές θέσεις μας, η άρση των λόγων για τους οποίους τις έχουμε αναστείλει και για το ότι κατά τη διάρκεια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και οι δύο πλευρές καλούνται να επιδείξουν πολιτική βούληση, διότι ο καθορισμός του χρόνου και της διάρκειας που θα γίνουν οι συνομιλίες θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα παραχθεί. Αυτός είναι ο παράγοντας που καθορίζει διάρκεια και χρόνο”, σημείωσε.

“Οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος στις συνομιλίες που έχουν γίνει από τη δική μας πλευρά πρέπει να εκτιμηθούν δεόντως και από εδώ και μπρος θα πρέπει να βρεθεί η τουρκική πλευρά, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία, προ των ευθυνών της, διότι πλέον τα άλλοθι τέλειωσαν. Θα πρέπει να επιδείξουν αν πράγματι επιθυμούν αυτό που λένε και διακηρύσσουν και διατυμπανίζουν και διαφημίζουν, ότι τάχα είναι η πλευρά που θέλει τη λύση του Κυπριακού», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Βρετανία στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ως προς την επανέναρξη δεν αναλογεί κανένας ρόλος στη βρετανική πλευρά, διότι επ’ αυτού δεν χρειάζεται οποιοσδήποτε. «Η βοήθεια των οποιωνδήποτε θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση σμίκρυνσης της απόστασης μεταξύ των δυο πλευρών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λίντινγκτον από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον κ. Κασουλίδη. «Οι συζητήσεις μας επαναβεβαίωσαν το πόσο δυνατή είναι η συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Δημοκρατία της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο ότι ενισχύουμε την ήδη στενή συνεργασία μας σε ένα ευρύ πεδίο τομέων κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης.

Όπως πρόσθεσε, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά εντός του συνασπισμού που καταπολεμά τη «μάστιγα» του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. «Η αμυντική μας σχέση δεν έχει υπάρξει ποτέ δυνατότερη. Και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στον δημόσιο τομέα”, τόνισε.

“Αμφότεροι παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανένωση της Κύπρου μέσα από μία βιώσιμη λύση που συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζω πως ουσιαστικές συνομιλίες για λύση θα επαναρχίσουν σύντομα. Προσδοκώ λοιπόν στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και στην καλλιέργεια μίας ακόμα πιο βαθιάς και ευρείας συνεργασίας», κατέληξε ο κ. Λίντινγκτον.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα