Προσευχή και να χρησιμοποιούμε το πόσιμο νερό με σύνεση

Ανέκαθεν η Κύπρος αντιμετώπιζε το πρόβλημα της λειψυδρίας, ωστόσο τα τελευταία 2 χρόνια επιδεινώθηκε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας η οποία πλήττει το νησί μας. Σύμφωνα με τούς ειδικούς το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο οξύ εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που είναι αποτέλεσμα των βιομηχανικών ρύπων.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Συνθήκης του Κιότο που λήφθηκαν με σκοπό

τη μείωση των ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο. Αν σκεφτούμε επίσης πως χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν βιομηχανοποιημένες, όπως η Ινδία και η Κίνα, άρχισαν να εκβιομηχανοποιούνται με ραγδαίο ρυθμό και δε φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις απαιτήσεις για προστασία του οικοσυστήματος, δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθούμε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Εξίσου σημαντικός λόγος που θα πρέπει σαν Πάφος να χρησιμοποιούμε το πόσιμο νερό με σύνεση και φειδώ είναι γιατί το κράτος ξέχασε και σε αυτό το θέμα τον επαρχία μας. Συζητούν το θέμα για την διατήρηση σε λειτουργία της κινητής μονάδας αφαλάτωσης Πάφου από τον Οκτώβριο 2013. Το θέμα απασχόλησε πολλές φορές την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας αλλά δυστυχώς τίποτα. Τώρα πάρθηκε απόφαση για σταθερή μονάδα αλλά θα χρειαστούν 3 χρόνια για να κατασκευαστεί. Άρα αγαπητοί συμπολίτες πέραν απο σύνεση και φειδώ χρειάζονται και προσευχές για να βρέχει διαφορετικά θα διψάσουμε.

Η Κύπρος υφίσταται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος που οδηγούν σε παρατεταμένες ανομβρίες, με το φάσμα της λειψυδρίας να προβάλλει απειλητικά. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις. Η συνεργασία όλων είναι αναγκαία για την απάμβλυνση του προβλήματος. Η κυβέρνηση, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές πρέπει να εγκύψουν στο πρόβλημα με τη δέουσα σοβαρότητα. Οφείλουν να πάρουν μέτρα ώστε να μη γίνεται σπατάλη ούτε μιας σταγόνας πόσιμου νερού. Το δίκτυο ύδρευσης πρέπει να επιθεωρείται τακτικά και όπου διαπιστωθεί ότι είναι πεπαλαιωμένο να αντικαθίσταται για να αποφεύγονται οι διαρροές. Επίσης θεωρείται παράλογο να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για τοπότισμα κήπων τη στιγμή που τα σχολεία και τα σπίτια μας στερούνται αυτού του αγαθού με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.

Οι πολίτες, επίσης, μπορούν και οφείλουν να συμβάλουν στην απάμβλυσνη του προβλήματος. Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούν και να χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό με σύνεση και φειδώ.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα