Προσδοκία για άνοιγμα οδοφράγματος Δερύνειας εντός του 2016

Εντός του 2016 αναμένουν οι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι δήμοι ότι θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, με πρώτο αυτό της Δερύνειας.

Για την πρόοδο στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια, Πυρόι και Πύλη Πάφου, ενημέρωσε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων» τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, με τον τελευταίο να εκφράζει ανησυχία και αμφιβολία για το κατά πόσο θα προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας των έξι δημάρχων, μετά από συνάντηση το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος,

ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι εντός του 2016 θα ανοίξει πρώτα το οδόφραγμα της Δερύνειας και μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάιο του 2015 και ανακοινώθηκε μετά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με τον Τ/κ ηγέτη και τον κ. Έιντε».

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος και δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό. Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία ότι με τη διαπίστωση του αδιεξόδου στις συνομιλίες, θα υπαναχωρήσει τελικά η τουρκική πλευρά, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία των δημάρχων ενημέρωσε τον Γιώργο Λιλλήκα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι τους και τα οποία προκύπτουν από την ύπαρξη του κατοχικού στρατού και του συρματοπλέγματος. Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, αυτά αφορούν κυρίως την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών να προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων, στις επαφές του με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και φορείς.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ημικατεχόμενοι και ακριτικοί δήμοι επιτελούν εθνικό έργο. Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει νέα ελκυστικά κίνητρα για επανεγκατάσταση νεαρών ζευγαριών και δραστηριοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατηρώντας έτσι τη ζωή απέναντι στο συρματόπλεγμα της κατοχής.

Ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων να διαμελίσουν, ουσιαστικά, τη νεκρή ζώνη, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα των καλλιεργητών στις περιοχές αυτές. Δεν θα πρέπει να αφεθούν οι δημότες αυτών των δήμων να επιλύσουν από μόνοι τους τα προβλήματα που παρουσιάζει η συμπεριφορά της ειρηνευτικής δύναμης, είπε.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες των ημικατεχόμενων και ακριτικών δήμων και να τους αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη ευαισθησία, ανταποκρινόμενη στα μεγάλα τους προβλήματα με λύσεις. Η Επιτροπή «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων», αποτελείται από τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Αθηένου, Γερίου και Δερύνειας.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα