Προς το 68ο έτος το όριο αφυπηρέτησης γιατρών

Ως πολύ σημαντικό θέμα με ποικίλες προεκτάσεις, εκτιμά η Κυβέρνηση την ενδεχόμενη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών του δημοσίου από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι η συζήτηση του ζητήματος, η μελέτη των οικονομικών ή άλλων επιπτώσεων που η τυχόν επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα επιφέρει και η μετέπειτα κατάθεση προτάσεων στη Βουλή.

Άποψη την οποία συμμερίστηκε και η Επιτροπή, η οποία έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Υπουργού για αναβολή συζήτησης του θέματος.

«Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να συζητηθεί το θέμα. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε αναβολή, η οποία και δόθηκε από την Επιτροπή. Το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να μελετήσουμε τις επιπτώσεις που υπάρχουν. Είτε αυτές είναι οικονομικής φύσεως είτε αφορούν στην επικείμενη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αφού ένα τέτοιο θέμα επηρεάζει και τους σχεδιασμούς που έγιναν για τα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε δε ότι οι πρακτικές που άλλες χώρες ακολουθούν στην αντιμετώπιση του θέματος ποικίλουν καθώς στις ΗΠΑ και στην Αγγλία τα όρια αφυπηρέτησης των γιατρών και των επιστημόνων έχουν καταργηθεί – πρακτική, ωστόσο, που δεν ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς υπάρχουν αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ορίζεται ηλικία αφυπηρέτησης.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Υπουργός, «οι γιατροί αποτελούν μια ιδιαιτερότητα επαγγελματιών αφού ξεκινούν να εργάζονται κατά μέσο όρο σε μεγαλύτερη ηλικία και έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν μετά την ηλικία των 65. Υπό αυτή τη σκοπιά, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που καθιστά θετική την προσέγγιση ως προς ένα τέτοιο μέτρο. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να μελετήσουμε πόσο θα επηρεάσει την αποστέρηση θέσεων εργασίας σε νέους ιατρούς και επιστήμονες, ως επίσης και το γεγονός ότι οι πλείστοι σε αρχαιότητα γιατρών του δημοσίου κατά τον χρόνο αφυπηρέτησής τους κατέχουν και διευθυντικές θέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα