Προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση για την Τουρκία

Οδηγείται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, η Έκθεση προόδου του 2014 για την Τουρκία, ύστερα από την αναβολή, που πήρε το Μάιο.

Κύπριοι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η έκθεση, όπως διαμορφώθηκε, περιέχει πολλά θετικά στοιχεία και έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις, σε σύγκριση με παλαιότερες εκθέσεις.

Εξάλλου, ύστερα από έντονες πιέσεις, που ασκήθηκαν προς την εισηγήτρια της Έκθεσης, Κάτι Πίρι, ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν αναμένεται να περιέχει αναφορές σε άνοιγμα

κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ, για τις οποίες δεν αναμένονται αλλαγές, η Έκθεση αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει σθεναρά την επανένωση της Κύπρου, με βάση μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση και για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αξίες και τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της.

Παράλληλα, χαιρετίζει την ανακοίνωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρόκειται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό.

Εκφράζει τη δυναμική υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για την Κύπρο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανάληψη των συνομιλιών.

Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι το μήνυμα του νεοεκλεγέντος Τ/κ ηγέτη για επανένωση και συμφιλίωση ν’ ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν ενεργά τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση και να κάνουν τα αναγκαία βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο.

Καλεί, επίσης, την Τουρκία ν’ αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της ΕΕ, προκειμένου να προωθηθεί ένα θετικό κλίμα, που θα οδηγήσει στην επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επανένωση και να επιτραπεί στους Τ/κ να εμπορεύονται με την ΕΕ με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο.

Επίσης η Έκθεση καλεί την Τουρκία να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση της Επιτροπής Αγνοουμένων σε όλα τα σχετικά αρχεία και τις στρατιωτικές ζώνες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με σκοπό την εκταφή, καθώς και να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των λειψάνων, που έχουν μετακινηθεί και ζητεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων.

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία έχει υπογραφεί και κυρωθεί από την ΕΕ και τα 28 κράτη μέλη της.

Παράλληλα υπογραμμίζεται το έννομο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σε σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Το ΕΚ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, έναντι όλων των κρατών μελών και υπενθυμίζει ότι η άρνηση αυτή εξακολουθεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η Έκθεση καλεί την τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέλος στα σχέδιά της για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Akkuyu και ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να απευθυνθεί στις κυβερνήσεις των γειτονικών της χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να διαβουλευθεί μαζί τους στο πλαίσιο οιασδήποτε μελλοντικής εξέλιξης στο έργο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα