Προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας

Ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου προσδοκά να καταστεί η Κύπρος, εντείνοντας τις επαφές με γειτονικές χώρες.

Ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης»,  Γιώργος Παπαναστασίου και Έλι Κοέν, εντοπίζουν πρόσφορο έδαφος για δημιουργία τερματικού υγροποίησης του ισραηλινού φυσικού αερίου στην

Κύπρο για την εξαγωγή του στην Ευρώπη. Στο τραπέζι και το σενάριο της χρήσης υφιστάμενων υποδομών σε γειτονικές χώρες.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, διαφαίνεται πως υπάρχουν δύο στρατόπεδα εντός του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, με το ένα να θέλει συνεργασία με την Τουρκία στα θέματα των υδρογονανθράκων και το δεύτερο με την Κύπρο, λόγω της φιλικής σχέσης που διατηρούν εδώ και χρόνια.  

Η ξεκάθαρα υποστηρικτική στάση της Άγκυρας, όμως, προς τη Χαμάς, μετά τον πόλεμο, αποδυνάμωσε το στρατόπεδο υπέρ της Τουρκίας, με την Κύπρο να κερδίζει έδαφος.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας «κάνουν τους σχεδιασμούς τους στο Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ. Το αέριο πρέπει να μπει στην αγορά για εξαγωγή και το Τελ Αβίβ, έχει την ανάγκη να προχωρήσει σε μια συνεργασία».

Μοναδικό εμπόδιο, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τις δύο πλευρές, το γεγονός πως δεν υπάρχουν ακόμα έτοιμες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, «έχουμε τον πλούτο, όμως, δεν έχουμε τις υποδομές. Με βάση τα τελευταία ευρήματα, ο πλούτος μας ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Τώρα, πρέπει να πιέσουμε να γίνουν υποδομές ή να γίνει χρήση υποδομών στη γειτονιά». 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, το Ισραήλ βλέπει ζεστά και την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, κάτι που -μεταξύ άλλων- θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα