Πρόκληση για το Συνεργατισμό η αναδιάρθρωση & βιώσιμη πορεία

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει ο Συνεργατισμός όσον αφορά την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης του, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τονίζει, ωστόσο, ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πρόκληση για τον Όμιλο του Συνεργατισμού αποτελούν οι περαιτέρω προσπάθειες αναδιάρθρωσης και, τελικά, η επιστροφή σε μια βιώσιμη πορεία.

Στην έκθεσή της για τον πρώτο μεταμνημονιακό

έλεγχο της κυπριακής οικονομίας, η Κομισιόν τονίζει ότι η αύξηση των πολιτικών παρεμβάσεων θέτει σε αμφιβολία την ικανότητα της διοίκησης του Ομίλου να συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνημένους στόχους και τις προθεσμίες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, πρέπει να εφαρμοστεί πιο δυναμικά ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση και για την εισαγωγή του πιστωτικού ιδρύματος στο χρηματιστήριο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ο Συνεργατισμός έχει πετύχει ένα βασικό ορόσημο με τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Τονίζει, ωστόσο, ότι ο Συνεργατισμός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από τον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο.

Στην έκθεση της, η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι λόγω της αργής εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος κατάφερε να αναδιαρθρώσει μόνο το ένα πέμπτο περίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων του, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκεντρωτισμού είναι αναγκαία για να να στηρίξει την προληπτική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μελλοντικά βήματα για τη συμμόρφωση του Συνεργατισμού με το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση του δικτύου καταστημάτων του και την εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο.

Το τελευταίο είναι πιθανό να συμβεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο του 2018, με την κατάλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση του 10% των μετοχών του Συνεργατισμού, προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα