Προειδοποιήσεις Μογκερίνι σε Τουρκία για Αφρίν

Την έλλειψη ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Τουρκία, αλλά και τη ανησυχία των Ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων για την εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, μετέφερε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε εξειδικευμένη συζήτηση για τα δύο αυτά θέματα, η Ύπατη Εκπρόσωπος περιέγραψε αφ' ενός την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφ' ετέρου τις δυσμενείς για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή συνέπειες από την εισβολή στο Αφρίν,

αλλά σημείωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της ΕΕ με την Άγκυρα θα παραμείνουν ανοιχτοί και η επικοινωνία, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα συνεχίσει να είναι καθημερινή.

Αναλυτικά, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε προς του Ευρωβουλευτές ότι ως ΕΕ "μας ενδιαφέρει η Τουρκία και οι πολίτες της", "η σταθερότητα στην περιοχή", ενώ χαρακτήρισε τη γειτονική χώρα "περιφερειακό παίκτη που μοιράζεται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο με εμάς". Σημείωσε ωστόσο με σαφήνεια ότι παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ "δεν έχει ανατραπεί η κατάσταση με τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων", καταγράφοντας, όπως είπε "πολύ μικρές βελτιώσεις σε συγκεκριμένους μόνο τομείς" και επιδείνωση σε πολλά άλλα μέτωπα. Η Φ.Μογκερίνι έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή και "σκιές για ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος". Τόνισε δε ότι το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης παραμένει ενεργό, κακώς μετά από δύο χρόνια. "Τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να ισχύουν για όλους του πολίτες", σημείωσε. Επιπλέον καλωσόρισε ότι "διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί με μερικά Κράτη Μέλη".

Σε ό,τι αφορά την εισβολή στο Αφριν η Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού κατέγραψε πως σε γενικές γραμμές η Τουρκία "έχει το πλήρες δικαίωμα , ή και το καθήκον, να παράσχει ασφάλεια στους πολίτες κοντά στα σύνορα", τόνισε ότι "η ΕΕ ανησυχεί για το νέο μέτωπο", προειδοποιώντας ότι "οι πολίτες της Συρίας δεν μπορούν να αντέξουν άλλο μέτωπο που προστίθεται στα υπάρχοντα". Προειδοποίησε δε ότι η πράξη αυτή της Τουρκίας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στην περιοχή. Ζήτησε δε σε όλα τα μέλη "να συγκεντρωθούμε όλοι στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη". Η Ύπατη Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι για την ΕΕ "το άνοιγμα νέων μετώπων δεν θα φέρει τη λύση και δεν θα κάνει την Τουρκία πιο ασφαλή", ενώ ζήτησε από την Τουρκία να επικεντρώνει τη δράση της μόνο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει ο καταγράψει ο ΟΗΕ και όχι κατά το δοκούν, σημειώνοντας ότι έχει έτσι κι αλλιώς ένα ρόλο να παίξει ως εγγυήτρια της διαδικασίας της Αστάνα.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία, "όπως κάνουμε κάθε μέρα για να ξεπεράσουμε τις διαφορές που έχουμε ή να διαχειριστούμε τις διαφορές μας όπου αυτές παραμένουν", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα