Πρόεδρος Ισραήλ: Διαψεύδει ότι προωθεί σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Το ιδιαίτερο γραφείο του Προέδρου του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, με σημερινή του ανακοίνωση διαψεύδει πληροφορίες που διέρρευσαν στα τοπικά μέσα, σύμφωνα με τις οποίες έχει προβεί σε κατ’ ιδίαν επαφές με τον Μπένι Γκαντς και τον Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτες των κομμάτων «Παράταξη Εξουσίας» και «Υπάρχει Μέλλον» που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να πεισθούν να συμμετέχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

ευρείας σύνθεσης.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι δύο κομματικοί αρχηγοί, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Προεδρικού.

Η σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου Χέρτσογκ εκφράζει ταυτόσημο περιεχόμενο παλαιότερης δήλωσής του λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, στην οποία ξεκαθάριζε ότι δεν τάσσεται υπέρ της συγκρότησης συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει μετά την ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Άτυπες επαφές Νετανιάχου με τα κόμματα της Δεξιάς

Οι ανακοινώσεις αυτές εξεδόθησαν ενώ ήδη από προχθές ο νικητής των εκλογών Βενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί άτυπες επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων της θρησκευτικής Δεξιάς με επίκεντρο την κατανομή των υπουργείων της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ, το Λικούντ αναμένεται να αναλάβει 18 Yπουργεία αποτελώντας τον κύριο κορμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας και θεωρείται ότι οι συνεννοήσεις με τον Αριέ Ντέρι, ηγέτη του υπερορθόδοξου κόμματος “Shas” των Εβραίων Σεφαραδιτών να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Αντιθέτως, διαφορές έχουν προκύψει ως προς την κατανομή των υπουργικών καθηκόντων τόσο με τους Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», όσο και με τον κόμμα των υπερορθόδοξων Ασκεναζί Εβραίων, «Εβραϊσμός της Τορά», με τον Μοσέ Γκάφνι, ηγέτη του «Λάβαρου της Τορά» (ενός από τα κόμματα που συνιστούν τον σχηματισμό «Εβραϊσμός της Τορά») να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει υπουργική θέση αλλά να διατελέσει επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής επί ζητημάτων οικονομικής διαχείρισης.

Το ακροδεξιό εθνοθρησκευτικό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» εξέφρασε την πρόθεση να αναλάβει τα Yπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και Οικονομικών. Απεναντίας, ο κομματικός μηχανισμός του Λικούντ άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναληφθεί από στέλεχος του Λικούντ.

Συγχρόνως, εκφράσθηκε δυσφορία εκ μέρους μεμονωμένων κομματικών στελεχών του Λικούντ για το ενδεχόμενο παράδοσης του Υπουργείου Άμυνας και Δημόσιας Τάξης από τον «Θρησκευτικό Σιωνισμό» και όχι παραμονής υπό τον έλεγχο του Λικούντ. Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ διεκδικεί με δηλώσεις του να ορισθεί ο ίδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ένα υπουργείο κομβικής σημασίας καθότι, εκτός από την αστυνομία, διευθύνει και την συνοριοφυλακή, ένα ειδικό αστυνομικό σώμα με στρατιωτική εκπαίδευση και με περιοχή ευθύνης την Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη.

Παράλληλα εξέφρασε με δηλώσεις του την αναγκαιότητα να αναλάβει το κόμμα του το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενισχυθεί η διδασκαλία μαθημάτων εθνικής Ιστορίας και εβραϊκής θρησκείας στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών της βασικής δημόσιας εκπαίδευσης.

Χθες, ο Μπετσαλέλ Σμόρτιτς, έτερο ηγετικό στέλεχος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» και στενός συνεργάτης του Μπεν-Γκβιρ, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταργηθεί η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων κατά τις πρωινές  και μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, επειδή η ενάσκηση σε δημόσια αθλήματα κατά την εβραϊκή αργία του Σαββάτου «αντίκειται στις επιταγές της εβραϊκής θρησκείας», προκαλώντας αντιδράσεις στην τοπική συνομοσπονδία ποδοσφαιρικών ομάδων, προβάλλοντας το αντεπιχείρημα ότι η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων το Σάββατο είχε θεσμοθετηθεί στη χώρα ήδη επί Βρετανικής Εντολής προτού συσταθεί το Κράτος του Ισραήλ το 1948.

Σήμερα, ο Σμότριτς δήλωσε ότι ένας από τους στόχους που θα διεκδικήσει να πραγματωθούν από την νέα κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση της ισραηλινής κυριαρχίας στην Δυτική Όχθη με την κατάργηση της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης και την ανάληψη εξουσίας διακυβέρνησης των περιοχών B και C από τον κρατικό δημόσιο τομέα, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς «κρατικής κυριαρχίας de facto».

Παράλληλα, ο Μπετσαλέλ Σμότριτς, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Κνέσετ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4/11 για τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Ιτσχάκ Ραμπίν με δράστη οπαδό της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, αφού καταδίκασε την πράξη, εξέφρασε την άποψη ότι οι κρατικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας είχαν και εκείνες μερίδιο ευθύνης στην διάπραξη της δολοφονίας, όχι μόνο επειδή δεν προστάτευσαν με τον προσήκοντα τρόπο τον δολοφονηθέντα πρωθυπουργό, αλλά και επειδή φέρεται να είχε ενθαρρύνει τον δράστη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Οι δηλώσεις Σμότριτς για εμπλοκή των κρατικών μυστικών υπηρεσιών στην δολοφονία του Ιτσχάκ Ραμπίν προκάλεσαν δριμείες δημόσιες δηλώσεις εκ μέρους στελεχών των κρατικών μυστικών υπηρεσιών και ο Τύπος ανέδειξε το ρόλο συγκεκριμένου μυστικού πράκτορα που τελούσε χρέη πληροφοριοδότη εντασσόμενου σε ομάδες της εθνοθρηκσυτικής Δεξιάς που καταφέρονταν κατά της πολιτικής της διακυβέρνησης Ραμπίν, η οποία είχε διαπραγματευθεί και υπογράψει τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993. 

Σε κλίμα πολιτικής πόλωσης πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βενιαμίν Νετανιάχου και του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, από την οποία ωστόσο δεν προέκυψε συγκεκριμένη συμφωνία για την διανομή των υπουργείων στην νέα κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν πηγές του κομματικού μηχανισμού του Λικούντ, στόχος του Βενιαμίν Νετανιάχου είναι να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση το δυνατόν γρηγορότερο και να ορκισθεί την ίδια ημέρα που θα ορκισθούν και οι βουλευτές της νέας Κνέσετ, στις 15 Νοεμβρίου.

Η πλειοψηφία των εκτιμήσεων όμως καταλήγει ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν είναι εφαρμόσιμο, επειδή μεταξύ του Νετανιάχου αφ’ ενός και αφ’ ετέρου του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» και του «Εβραϊσμού της Τορά» προέκυψε η εξής πρόσθετη διαφωνία: Ο Νετανιάχου προτείνει στα κόμματα της Δεξιάς που επιθυμούν να συγκυβερνήσουν με το Λικούντ να υπογράψουν μία κοινή διακήρυξη αρχών πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να υπογραφεί η συμφωνία συγκυβέρνησης, στην οποία θα ορίζεται λεπτομερώς η πολιτική της ατζέντα. Στην πρόταση Νετανιάχου δεν αντέδρασε το υπερορθόδοξο κόμμα «Shas», σε αντίθεση με τον «Θρησκευτικό Σιωνισμό» και τον «Εβραϊσμό της Τορά» που επιμένουν ότι θα πρέπει η λεπτομερής συμφωνία συγκυβέρνησης να υπογραφεί προτού ορκισθεί η νέα κυβέρνηση.

Τέλος, ο Μανσούρ Αμπάς, ηγέτης του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος "Ράαμ", που είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά την απερχόμενη κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την νέα κυβέρνηση Νετανιάχου, εφόσον ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της αραβικής μειονότητας, όπως ακριβώς είχε συμβεί κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Αύριο αρχίζει επίσημα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Αύριο, Τετάρτη 9/11, πρόκειται να αρχίσει και επίσημα η διερευνητική διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην νέα Κνέσετ θα προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ για να δηλώσουν αιτιολογημένα ποιον βουλευτή προτείνουν για την ανάληψη της προεδρικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διαδικασία, που προβλέπεται να διαρκέσει μία με δύο ημέρες θα μεταδίδεται ζωντανά από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με το πέρας της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, δύναται να αναθέσει την διερευνητική εντολή στον βουλευτή που συγκέντρωσε τις προτάσεις των κομμάτων με την μεγαλύτερη συνολική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όπως ορίζεται από τους εθιμικούς κανόνες που διέπουν την διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών, που αποδίδουν ευρύ περιθώριο αυτενέργειας στον Πρόεδρο του κράτους.

Σύμφωνα με τη σύνθεση της νέας Κνέσετ, όπως αυτή προέκυψε από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο Βενιαμίν Νετανιάχου συγκεντρώνει τη στήριξη 64 από τις συνολικά 120 έδρες της Κνέσετ. Η διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έχει διάρκεια 28 ημερών με δυνατότητα να παραταθεί η ισχύς της για άλλες 14 ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος Ισραήλ, Διαψεύδει,proedros israil, diapsevdei