Πρόεδρος: Δεν συζητούμε εγγυημένες πλειοψηφίες

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντησή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν συζητείται θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών, προσθέτοντας ότι αυτό που συζητείται στις συνομιλίες είναι το θέμα της διασφάλισης της

δικοινοτικότητας.

Συμπλήρωσε ότι "για το τι πραγματικά διαμείβεται στο τραπέζι του διαλόγου, δεν θα επιτρέψω να οξυνθεί το κλίμα όσο και αν προκαλείται", σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπει σε αντιπαράθεση με καμία παράταξη. Τα κόμματα, είπε, ενημερώνονται με πάσα λεπτομέρεια,.

Επανέλαβε ότι θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό για ότι πρέπει να γνωστοποιείται «χωρίς να εκφεύγουμε της αρχής του `τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα`».

Για το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας είπε ότι έχει ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο και αφορά στο ότι θα πρέπει «οι Ε/κ να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας, όπως και οι Τ/κ».

Το σημαντικότερο σε αυτό, συνέχισε, είναι η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των πολιτών. Και εδώ δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία, είπε.

Για την ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναφέρθηκε στα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανταλλαγεί υπό μορφή θέσεων, αλλά και κάποιων συγκλίσεων που φαίνεται να οδηγούν, με την εντατικοποίηση του διαλόγου, ενδεχόμενα σε οριστικοποίηση θέσεων.

Πρόσθεσε ότι έδωσε πλήρεις εξηγήσεις «και για τις δικές μας θέσεις και για το τι πραγματικά διαμείβεται, έτσι ώστε οι εύλογες ανησυχίες που υπήρχαν να εξουδετερωθούν».

Επανέλαβε ότι θα ενημερώνει, τόσο την Εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο, όσο και τον λαό «για να έχει σαφή εικόνα του τι διαμείβεται και του τι συμφωνείται, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται είτε ανησυχίες είτε ένα αρνητικό κλίμα, σε μια εποχή που υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα διάλογο αλληλοσεβασμού».

Σε ερώτηση σχετικά με τις διάφορες αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΔΗΚΟ, που κάλεσε τον Πρόεδρο να «αποκαλύψει το τι πραγματικά συζητά με την τουρκική πλευρά» σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των πτυχών της λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε «δεν απαντώ εις ανακοίνωση του όποιου κόμματος».

Πρόσθεσε ότι «τα κόμματα ενημερώνονται - και πρακτικά υπάρχουν του Εθνικού Συμβουλίου - με πάσα λεπτομέρεια για ότι συζητείται», ενώ είπε ότι δεν θα απαντήσει «σε ερωτήσεις που είναι απαντημένες από τις Συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά κάποιοι δεν θα επιθυμούσαν να τις κατανοήσουν».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω να οξυνθεί το κλίμα, όσο και αν προκαλούμαι, από όποιον και αν προκαλούμαι. Θα λέω πως έχουν τα αληθή γεγονότα και δεν πρόκειται να μπω σε αντιπαράθεση με καμία παράταξη» δήλωσε.

Η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στον Πρόεδρο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας σωστής λύσης, δήλωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β`.

Είπε παράλληλα ότι όλες οι ανησυχίες των μελών της Συνόδου διασκεδάστηκαν από την λεπτομερή ανάλυση του εθνικού θέματος, στα πλαίσια των συνομιλιών.

«Όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν ενθουσιαστεί με την ανάλυση και τις εξηγήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο για την ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα